Hlavní obsah

Pink Floyd tajně vydali 12 živých alb, neřekli k tomu nic

Dvanáct živých alb Pink Floyd se záhadně objevilo na Spotify a dalších streamovacích platformách. Nepředcházely tomu žádné tiskové zprávy ani rozhovory, jako by autoři ani nechtěli, aby si jich někdo všímal.

Foto: Profimedia.cz

David Gilmour

Článek

Všechny nahrávky pocházejí ze sedmdesátých let. Jde o tituly: They Came in Peace, Live, Leeds University 1970; Live at Grosser Saal, Musikhalle, Hamburk 1971; Mauerspechte Berlin Sportpalast, 1971 Live, Lyon 1971, Tokyo 1972; Live in Rome Palaeur 1971; Amsterdamse Bos Free Concert 26 June 1971; Live in Montreux 1971; KB Hallen, Copenhagen, 1971; KB Hallen, Copenhagen, Vol II,  1971; Over Bradford Pigs on the Groove Bradford University, Live  1971; Embryo, San Diego, 1971 a The Screaming Abdabs Quebec City, Live 1971.

Zisk z hromadného vydání nemůže být nijak převratný a fakt, že desky vycházejí po padesáti letech, napovídá, že by mohlo jít o právnickou fintu. Když se nahrávky nevydají padesát let, přestanou být právně chráněny a může je zcela legálně šířit kdokoliv.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roger Waters

Něco podobného už udělali s různými méně známými raritami Rolling Stones, Beach Boys či Bob Dylan. Také Beatles a legendy z amerického Motownu zanechali spoustu nevydaného materiálu, který by se po půl století stal majetkem všech. Firmy neváhaly a vydaly téměř tajně limitované edice, které brzy stáhly.

Koncerty 2022: Metallica, Guns N‘ Roses, Clapton i Imagine Dragons

Kultura

Zájem o Pink Floyd, kteří už dávno nekoncertují, opět zvýšil nedávný film Duna. Nejmladší generace zjistila, že existuje deska Dark Side of the Moon, protože v traileru zazněla přearanžovaná skladba Eclipse.

Hudbu k filmu dělal skladatel Hans Zimmer, ale v traileru jen lehce upravil Pink Floyd. Deska Dark Side of the Moon pak zažila vzestup na streamovacích službách.

Santana s dětskou tváří. Na filmu o Radimu Hladíkovi pracuje i jeho syn

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám