Hlavní obsah

Picassův Chlapec s dýmkou do dražby

Právo, Peter Kováč
NEW YORK

Před dvěma týdny oznámila aukční síň Sotheby´s senzační zprávu, že jí byla nabídnuta do dražby jedna z nejcennějších amerických soukromých sbírek klasiků moderního umění, níž jsou mistrovská díla Pabla Picassa, Edouarda Maneta, Edgara Degase a Claude Moneta.

Foto: archiv
Článek

Aukce, která bude v New Yorku 5. května, by měla nadaci rodiny Whitneyů vynést více než 140 miliónů dolarů, téměř čtyři miliardy korun. Dražit se bude 44 obrazů. Mezi nimi k nejcennějším náleží malba Pabla Picassa Chlapec s dýmkou, který by se měl stát jedním z nejdražších obrazů, které byly kdy prodány na trhu s uměním. 

Ředitel oddělení impresionistů a moderního umění v Sotheby´s Charles Moffett prohlásil, že jde "o nejkrásnější malbu z umělcova růžového období a o jedno z nejvýznamnější děl raného Picassa, které se kdy objevilo na trhu s uměním." Slova nejsou reklamní nadsázkou. Chlapec s dýmkou byl často vystavován a je zastoupen ve všech větších monografiích malíře.

Záhadný Chlapec s dýmkou

Picasso obraz namaloval v Paříži ve svém ateliéru na Montmartru. Byl velmi chudý, ale už hodně známý. Jeho kumpánům se v hospodách kolem Sacré-Coeur říkalo Picassova banda. Portrét jinocha držícího dýmku vznikl v závěru roku 1905. Picassův model je malou záhadou. Snad zobrazuje někoho z herců, snad chlapce, který občas chodil do malířova ateliéru. Neví se ani, co malba znamená. Je to jen portrét nebo kompozice skrývající symbolické poselství? Chlapec má na hlavě věnec z růžových květů.

Odborníci ze Sotheby´s odhadují, že dílo by se mělo vydražit za částku přesahující sumu 70 miliónů dolarů (1,9 miliardy Kč), což by byl v případě Picassa nový rekord.

Nejdražší obrazy

V žebříčku deseti nejdražších uměleckých děl světa si Picasso zatím drží šesté místo. Předběhli pouze Petr Paul Rubens (jeho obraz Vraždění neviňátek se odklepnul za 49,5 miliónu liber, tj. 2,3 miliardy korun), Vincent van Gogh (Portrét Dr. Gacheta za 82,5 miliónu dolarů - 2,2 miliardy Kč a Autoportrét za 71,5 miliónu dolarů - 1,9 miliardy Kč), Renoir (Au Moulin de la Galette za 78,1 miliónu dolarů - 2,1 miliardy Kč) a Cézanne (Zátiší za 60,5 miliónu dolarů - 1,6 miliardy Kč).

Dosud nejdražším Picassem na světovém trhu je Žena s rukama v klíně, rané dílo z modrého období z let 1901 - 1902,  které se na aukci Christie's v New Yorku 12. listopadu 2000 prodalo za 55 miliónů dolarů (1,5 miliardy Kč). Na osmém místě je jiný obraz z růžového období Pierotova svatba z roku 1905, kterou vydražil v Paříži v listopadu 1989 na aukci firmy Binoche et Godeau pan Tomonori Tsurumaki z Japonska za 300 miliónů francouzských franků, což tehdy představovalo 1,4 miliardy Kč.

Whitney - multimilionář, novinář a sběratel

John Hay Whitney (1904 - 1982) byl americký multimilionář, který od roku 1961 působil jako šéfredaktor a vydavatel deníku New York Herald Tribune a předseda správní rady International Herald Tribune.

Proslul také jako sběratel. Řadu svých obrazů věnoval Muzeu moderního umění v New Yorku, kde od roku 1931 působil v jeho poradním sboru.

Související témata:

Výběr článků

Načítám