Hlavní obsah

Petra McGrath: Sen stát se malířkou jsem si splnila až v Austrálii

Žije na dvou kontinentech. V Evropě a v Austrálii. Všude tam i tvoří. „V Austrálii používám jasnější barvy, v Česku jdu víc do hloubky,“ říká abstraktní malířka Petra McGrath (50). Společné mají ale její obrazy to, že jsou veselé, hravé. „Odráží mou optimistickou povahu,“ směje se.

Foto: Robert Tichý

Petra McGrath

Článek

K té patří i odvaha, s níž se ve dvaatřiceti vydala za svým snem: žít v Austrálii. Pro odjezd z Česka se rozhodla v momentě, kdy měla v Praze úspěšnou realitní agenturu a věnovala se také designu.

„Odmala jsem snila o tom, že budu malovat, tak jsem v Sydney začala malbu i studovat,“ vypráví s tím, že časem dokázala překonat i obavy, že ji nová, milovaná práce neuživí.

S odstupem dvaceti let již ví, že když si člověk věří – a má talent –, šanci uspět má poměrně velikou. „Jsem šťastná, že jsem si zvolila životní cestu, která mě naplňuje radostí, přináší mi mnoho inspirace a tvořivé energie, poznávání krásných míst, setkání. To vše mohu dále přenášet do svých obrazů. Miluji volnou tvorbu, abstrakci a symboliku, která mi dává svobodu a možnost se originálně vyjádřit,“ shrnuje.

Doplní, že k její vlastní cestě patří možnost přesouvat se mezi Austrálií a Českem. Doma se ona i její děti cítí v obou státech. V obou také tvoří. „Třeba obraz Progresso jsem udělala v garáži u domu svých rodičů ve středních Čechách, ve Všetatech. Našla jsem tam pastelky, progressa, která zbyla z mého dětství. Jak jsem je viděla, musela jsem začít malovat,“ podotýká.

Její výstava The Joy of Life/Radost ze života je k vidění až do konce března v pražském hotelu Four Seasons. Tvoří ji obrazy vytvořené akrylem, olejem i pastelem na plátně.

A proč pro ni zvolila právě tyto prostory? „Název mé první výstavy The Joy of Art/Radost z umění vznikla díky architektovi Otto Dvořákovi, který se i podílel na dnešní podobě tohoto hotelu. Autorsky mu vděčím za mnohé. Od začátku mě podporoval v mém snu malovat. Byl takovým mým mentorem. Bohužel loni v srpnu odešel,“ vysvětluje.

Tématem expozice, která je k vidění ve zdejší restauraci, je radost ze života, která jí nechybí. Petra McGrath jinak není zdaleka první umělkyní, která v pětihvězdičkovém hotelu, jenž loni oslavil dvacáté výročí svého otevření, vystavuje. Najdete v něm mimo jiné sochy Olbrama Zoubka nebo obrazy Aleše Lamra.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Hotel Four Seasons

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám