Hlavní obsah

Peter Lipa: Jedinou kategorií je hudba

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský jazzový zpěvák a skladatel Peter Lipa vystoupí v úterý v pražském Divadle Hybernia v pořadu, jehož hostem bude slovenský humorista a textař Milan Lasica.

Foto: Archiv, Právo

Peter Lipa

Článek

Pane Lipo, co pro vás v dnešní době znamená jazz?

Je jasné, že z historie víme dobře a velmi přesně, co je jazz. S vývojem hudby ale přicházejí noví muzikanti, kteří obsah tohoto žánru rozšiřují. I proto jsou momentálně názory na jazz velmi složité. Mezi tím, co je a není jazz, je kupa krásné muziky, a proto se v současnosti touto otázkou nezabývám. Celé to ale považuji za jedinou kategorii, a tou je hudba.

Vy sám jste od jazzu často odbíhal i k jiným inspiracím. Které byly nejsilnější?

Všechna ta odběhnutí, jak jste to nazval, vyplynula z přirozeného osobního vkusu. Podle mě je nejsilnější metou každého muzikanta najít si vlastní rozpoznatelný zvuk a charakter. To je cíl, který v posledních letech sleduji. Nekladu důraz na to, jestli je takové směřování v intencích žánru.

Jak moc je pro vás při koncertech důležitá improvizace?

Stále zůstává důležitou součástí mých koncertů. Zpívám písničky, ve kterých je dost místa pro mou improvizaci a i improvizaci mých hudebních kolegů. Kdybychom tuto možnost vědomě potírali, naše práce by nás bavila méně.

Jak došlo k vašemu spojení s texty Milana Lasici?

Do svých čtyřiceti let jsem zpíval prakticky jen anglicky a můj repertoár byl převzatý. Až pak jsem dostal šanci nahrávat, ovšem s tím přišel problém se slovenskými a českými texty a původním repertoárem, které jsem neměl. Lasicu jsem obdivoval jako herce a divadelníka dávno předtím, než jsme se poznali. Když jsem zjistil, že píše i písňové texty, udělal jsem všechno proto, abych se k nim dostal. Nakonec se to podařilo. Myslím, že má velkou zásluhu na tom, že zpívám ve slovenštině.

Jsou jeho texty pro jazzového zpěváka těžké?

Nejsou. Mají sice málo dlouhých slabik, ale mně to tak vyhovuje. Nejvíc na jeho práci obdivuju, že používá slovník, který sice používáme všichni, ale on dává ta slova do nových, zajímavých a úsměvných souvislostí.

Jak bude vypadat vás pražský koncert a jaká na něm bude role pana Lasici?

Milan Lasica je hostem mého koncertu, to znamená, že na scénu přijde ve dvou velkých vstupech. Nejdřív spolu povedeme rozhovor na různá aktuální témata, často související s hudbou a texty, a pak se mnou zazpívá dva duety.

Reklama

Související témata:

Související články

Hudební fenomén Lipa zpívá vtipného Lasicu

Brilantní instrumentalista a zajímavý zpěvák Peter Lipa zhudebnil texty Milana Lasici a vznikla skvělá nadžánrová deska Lipa zpívá Lasicu. Jak jinak, spojením...

Peter Lipa zazpívá s Lasicou v Praze

Jednadvacátého prosince se pražskému publiku nabízí poměrně vzácná příležitost poslechnout si slavného jazzmana Petera Lipu s Milanem Lasicou na jednom pódiu,...

Výběr článků

Načítám