Hlavní obsah

Pepa Bolan z kapely Mandrage: Je to náš zatím největší projekt

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již příští pátek 26. února odstartuje koncertní turné plzeňské poprockové skupiny Mandrage. Bude propagovat její povedené loňské album Potmě jsou všechny kočky černý. První vystoupení se odehraje v Plzni a poslední 16. dubna v Ústí nad Labem. Na otázky Práva odpověděl kytarista Pepa Bolan.

Foto: Universal Music

Mandrage, zleva Pepa Bolan (kytara), František Bořík (klávesy), Víťa Starý (zpěv), Michal Faitl (baskytara) a Matyáš Vorda (bicí)

Článek

O Mandrage se ví, že si na vizuálním ztvárnění koncertů dávají záležet. Jak tedy bude vypadat pódium a muzikanti na turné k albu Potmě jsou všechny kočky černý?

Dali jsme si tentokrát opravdu záležet, inspirovali jsme se v okázalém designu disko scény přelomu sedmdesátých a osmdesátých let tak, jak ji možná někdo ještě pamatuje z Horečky sobotní noci s báječným Johnem Travoltou v hlavní roli. Vše se bude hemžit stříbrem, blyštivými barvami, disko koulemi a zrcadly. Ze stříbrných barev vychází koncept celé naší poslední desky, tedy včetně světel a kostýmů. Bude to pro nás od loňska velká změna.

Už víte, jestli bude možné v blyštivém obleku vydržet celý koncert? Je dostatečně vzdušný?

To uvidíme. Je pravda, že křiváky, jež jsou k vidění třeba v našem klipu k písni Jaguár na krku, jsou z ovčí kůže, která je ještě potažená nějakým blyštivým alobalem. Dita Petrusová, která nám kostýmy komplet šila, se je snažila navrhnout a ušít co nejprodyšněji, ale na pódiu, máte-li se dvě hodiny hýbat pod světly ve vydýchaném sále, i rybářská síť působí jako neopren. Máme z toho trochu strach, na druhou stranu jsme na kostýmy zvyklí a nemůže to být o moc horší než loňské vyprahlé festivalové léto, které jsme také zvládli v pohodě.

Bylo složité vše nachystat?

Popravdě řečeno ano. Víme, že to říká každá kapela před každým turné, ale tohle je náš největší projekt v životě. S přípravou podobně velkého turné nemáme moc zkušenosti. Navíc se snažíme dělat si maximum věcí sami, kreslit, stavět, svářet, šroubovat, lepit. Devadesát devět procent věcí, které divák na pódiu uvidí, jsme vyráběli my spolu s naším osvětlovačem. I proto je to pro nás tak těžké, nejsme žádní konstruktéři ani inženýři. Ale ten pocit radosti, když pak vše stojí a svítí, je k nezaplacení.

Můžete prozradit, jak nákladné bylo vše pro turné zajistit?

Určitě je to naše doposud nejnákladnější turné. Ještě úplně nevíme, kolik to všechno nakonec bude stát, až angažujeme všechny techniky a pomocníky a zjistíme, že se nám věci nevejdou do jednoho kamionu a budeme potřebovat dva. Určitě se ale přehoupneme přes dva milióny korun.

Budete asi hrát především písničky z nového alba. Zazní všechny?

Na turné budeme opravdu klást důraz především na naši poslední nahrávku, z níž zahrajeme všechny skladby.

Ale návštěvníci se přirozeně můžou těšit i na průřez naší kariérou, včetně těch největších hitů.

Dočkají se i nějakého překvapení?

To je těžké. My si vždycky myslíme, že ano. Loni jsme měli celé pódium v bílých barvách, hráli jsme v divadlech, a věříme, že lidi budou valit bulvy, když teď zahrajeme mejdan ve stříbrných křivácích. Doufáme vždycky, že budou překvapení. Pak ale děláme nějaký rozhovor, všechno v něm prozradíme a z velkého překvapení je leda kulový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám