Hlavní obsah

Pavel Šporcl: rozlišuje se pojištění palce a prstů

Právo, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární mladý houslista Pavel Šporcl si nechal pojistit svoje ruce pro případ úrazu. V rozhovoru prozradil podrobnosti o pojištění i o tom, jak smlouvu uzavíral a co ho k tomu vedlo.

Foto: Tomáš Turek

Muzeum silnic ve Vikýřovicích u Šumperka - Lego na cestách

Článek

Jak takové pojištění vypadá, a co vám přinese?

Víte, takové informace patří mezi smluvní tajemství. Jenom si dovolím říct, že je to pojištění uzavřeno na delší dobu než jeden rok. Především chci ale říct, že si na ruce budu dávat stejný pozor jako doposud, protože svoji práci miluji nade vše a žádné peníze mi ji nemohou nahradit. Nicméně je fakt, že se teď cítím klidnější. Pojištěny mám i svoje dvoje housle, a dokonce i nástroje, které si zapůjčím, pokud to pojišťovně nahlásím. Takhle tomu bylo loni v listopadu i se stradivárkami, když jsem zahajoval v pražské Smetanově síni svoje turné.

Znáte i jiné muzikanty, kteří by si takto pojistili ruce, a nebo i hlas?

U nás o nikom takovém nevím, tady to dosud nebylo zvykem. Nicméně z doslechu je mi známo, že u pojišťovny Lloyd´s to jde a klientů na to má celou řadu. Pojišťovna Generali byla u nás jediná, která mi to byla schopna zařídit. Trochu mě u toho zarazilo, že u pojištění rukou, ať už jde o houslistu nebo o někoho jiného, rozlišují pojištění na palec a zbývající čtyři prsty, neboť když přijdete o jeden z těch čtyř prstů, tak jste stále považován za člověka, který je práce schopen. Popravdě, u houslistů to platí asi sotva, ale i tak jsem vděčný, že to šlo sjednat.

Je vidět, že myslíte na zadní kolečka. Provozujete snad natolik nebezpečnéaktivity, že máte důvod k takovým krokům?

To bych neřekl. Teď jste mě zastihl při lyžování ve Špindlerově Mlýně, ale mohu vás ubezpečit, že jezdím na sjezdovkách pomalu a velmi opatrně. Ty, kteří kolem mne profrčí šúsem, považuji za blázny. Mám ještě jednu zálibu, která by mohla být považována za nebezpečnou - potápění. Ale uznejte, tam si ruce asi příliš neporaním. Buď se utopím a nebo ne... (smích)

Na co se těšíte v nejbližších dnech?

Že si zanedlouho zopakuju dovolenou při lyžování ve Špindlu. K moři se nechystám. Naopak po lyžování plánuju velké cvičení na housle, protože mě čeká natáčení nového cédéčka, a taky vystoupení na prestižních Letních slavnostech v Salcburku.

Minulý pátek jste uvedl s Pražskou komorní filharmonií moderní skladbumladého skladatele, dirigenta a houslisty Ondřeje Kukala. Čím vás moderní vážná hudba tak láká, že jí při své popularitě věnujete tolik energie?

Láká mě tím, že není "omletá", a že každá doba má svou moderní hudbu, které se rozumní interpreti věnují. Když už pro nic jiného, tak proto, že představuje kupu práce na "bednu", protože musíte hodně přemýšlet o tom, co chtěl autor říci a je jen na vás, abyste to prostřednictvím svých prstů a mozkových závitů předal posluchači. Esteticky a inteligentně, tedy hezky a chytře. A to už za to dobrodružství stojí, ne?

Reklama

Související témata:

Související články

Pavel Šporcl si nechal pojistit ruce

Přední český houslový virtuos Pavel Šporcl si nechal po pojištění svých dvou drahocenných houslí a smyčců pojistit také ruce. Pojištění by mělo umělci pomoci...

Výběr článků

Načítám