Hlavní obsah

Paranoir je Ravenova poezie ke čtení i poslouchání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha se starosvětskou elegancí potažená černým sametem se stříbrně vyraženým písmem a kompletní zvukovou podobou uvnitř, tak vypadá Paranoir, debutová básnická sbírka, kterou v polovině května vydal hudebník, zpěvák a skladatel Raven.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Doposud své verše prezentoval výhradně coby texty vlastních skladeb (shrnuté v roce 2016 do výboru Raven slovem). V tomto případě se ovšem jedná o regulérní sbírku poezie.

Raven tím tak trochu navázal na rodinnou tradici. Je vnukem příbramského hornického básníka Fráni Kučery (1897–1929). Geneze zrodu knihy a audioknihy Paranoir je ovšem ryze současná.

Před více než rokem začal neděli co neděli zveřejňovat na svém Facebooku vždy po jedné právě napsané básni. Jejich tematický záběr je velmi široký. Od bezprostředních reakcí na dané období, momentální zážitky či v případě těch palčivějších i na společenské a politické události až po ryze poetické, nebo naopak vtipné a ironické hříčky.

Paranoir znamená souborné vydání dvaapadesáti těchto postupně uváděných básní. Stejně jako v případě písňových textů je u nich silnou devízou šíře a barvitost jazyka, v němž se setkávají v nenuceném souladu neologismy s výrazy básnickými, až archaickými.

Obdobně členitá je i tematika, od intimní lyriky přes bezprostřední reakci třeba na ukrajinské události až po vtipnou, takřka gellnerovskou prostořekost. Knížka, kterou ilustroval Petr Šereda, obsahuje, jak už bylo řečeno, i cédéčko, na němž s bravurou jednotlivé básně střídavě recitují herci Igor Bareš a Pavel Batěk. Sluší se vyzdvihnout, s jakou přesvědčivostí a elegancí se jich dokázali zhostit, aniž by byť na vteřinku upadli do trapného recitátorského patosu.

Básník Milan Poutník: V každém textu cítím jeho hudebnost

Kultura

Zajímavé je i celkové pojetí audioknížky. Jednotlivé básně nejsou oddělovány hudebními předěly. Zní mezi nimi sugestivní hukot nočního velkoměsta, do něhož se sem tam jen tak z dáli ozve jednoduchý klavírní motiv nebo prostá stupnice.

Bonusem v samém závěru audioknihy jsou pak tři básně zhudebněné a nazpívané autorem za doprovodu dalších hudebníků. V přepestré nabídce audioknih je vydání básnické sbírky opravdu velmi ojedinělým zjevem, a tak věřme, že nezůstane posledním.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Paranoir - Raven, Kniha: Paranoir - Raven

Reklama

Související témata:
Kniha Paranoir
Raven (hudebník)

Výběr článků

Načítám