Hlavní obsah

Pár oprásků sčeskí historje nikoho nezabije

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské Galerii Villa Pellé je do 23. srpna k vidění výstava Opráski sčeskí historje, Našě slavní bojě. Její autor, vystupující pod přezdívkou Jaz, vytvořil původně internetový komiks, který si získal velkou oblibu.

Foto: Repro - Jan Šída, Právo

Komiksový autor Jaz přistupuje k naší historii svérázně

Článek

Přesto téměř nikdo nezná jeho pravou identitu. Na veřejnosti vystupuje v převleku pod bojovým jménem Zmikund Lucemburský. To vzniklo jako přesmyčka jména krále Zikmunda Lucemburského, kterého tvůrce považuje za nejvýznamnější osobnost našich dějin.

Už tímto názorem jde proti proudu, protože Zikmund je, jak známo, pro našince především proradná liška ryšavá a ten, kdo zapříčinil upálení Jana Husa v Kostnici. Co na tom, že renomovaní historici mluví jinak. Vymývání mozků v hodinách socialistického dějepisu a husitské filmy Otakara Vávry natropily hodně škody.

Jaz tyto hluboce zadřené mýty překonává sžíravým humorem, nadsázkou a ironií. Proto využívá komiksový zkratkový rukopis i mnohdy krkolomné jazykové přesmyčky. V jednom sálu galerie si návštěvník prožije, díky kresbám na stěnách, zásadní milníky naší historie: bitvu u Wogastisburgu, husitství, Bílou horu, bitvu u Slavkova, vznik Československa, atentát na Heydricha, okupaci v srpnu 1968 i aktuální rouškovou hysterii.

Autor vše pojal jako časovou osu, po které může každý jít a konfrontovat si jednotlivé události s vlastními znalostmi či postoji.

Autor Oprásků sčeské historje reaguje na současné dění. Ztvárnil zesnulého Karla GottaVideo: Novinky

Je dobré si při tom všímat i detailů. Právě do nich Jaz skrývá své ironické šlehy. Třeba bělohorské události pojal jako sportovní utkání. Na displeji pojmenovaném Plejoff zobrazil skóre mezi císařskými a vzbouřenými stavy. K tomu přidal na rám okna galerie výzvu Dnez se nedefenetrrujě, která upomíná na pražskou defenestraci.

Autorovu ostrému komiksovému špílci se nevyhnula ani současnost. Tragikomické události kolem koronavirové pandemie u nás si o nadsázku přímo říkají. Pod siluetou hory Říp, na kterou masa občanů valí obří virus, stojí v řadě hrdinové současnosti.

Těžkotonážní strážkyně financí, popový zpěvák s ofinou předstírající ministra zdravotnictví, chlápek v červené mikině a Slovák hrající roli českého premiéra. Nad nimi svítí billboard s nápisem Šourki poviňě & navšdy a na zemi je otevřená žumpa (na víku nápis Rospočet), do níž proudí všechny naše splašky.

Jazovy historické výlety fungují nejlépe jako obrázky pro pobavení. Ovšem občas stojí za to se u některých zastavit a zamyslet.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám