Hlavní obsah

Palmovka se vrací na libeňskou adresu

Právo, rh
Praha

Po dvouleté rekonstrukci a únavném působení v náhradních prostorách se do svého opraveného sídla v Zenklově ulici v pražské Libni vrací soubor Divadla pod Palmovkou.

Foto: Leoš Skokan

Ondřej Volejník (vlevo) a Martin Hruška hrají Bulgakova a Stalina v inscenaci Spolupracovníci v Divadle pod Palmovkou.

Článek

Sezónu zahájí v pátek 2. října českou premiérou hry skotského dramatika Johna Hodgea, v níž se ve fiktivním příběhu s autentickými prvky potkávají diktátor Stalin a dramatik Bulgakov a v níž jde o boj umělce o čest, svobodu tvorby i života. V hlavních rolích se v režii uměleckého šéfa a ředitele DPP Michala Langa představí herci Martin Hruška (Stalin) a Ondřej Volejník (Bulgakov) a dále početné obsazení nově posíleného souboru.

Budovu Divadla pod Palmovkou zásadně poničila povodeň v červnu 2013, během níž byly poškozeny jak technologie potřebné pro chod divadla, tak i kostýmy, dekorace či archív. Divadlo po dva roky hrálo v pronajatých divadelních sálech jak po Praze, tak i na zájezdech. Během dvou sezón nastudovalo celkem devět nových inscenací a neztratilo přízeň diváků, návštěvnost během kočovných sezón byla 93%.

„Byly to pro všechny náročné dva roky, kdy jsme hráli i zkoušeli v nestandardních podmínkách a někdy jsem nevěřil, že je to vůbec možné,“ řekl novinářům ředitel a umělecký šéf Palmovky Michal Lang. Zároveň probíhala rekonstrukce libeňské budovy v celkovém nákladu před 50 miliónů Kč, která by kromě náhrady zničených zařízení měla eliminovat možné následky eventuálních příštích záplav.

V nové sezóně nabídne soubor vedle Spolupracovníků a obnovených premiér stávajícího repertoáru i další nové inscenace. Bude to mimo jiné nová hra FUK! Petra Zelenky, v níž se na jeviště Palmovky vrátí Jiří Langmajer, hra Henri de Blowitz o pozoruhodné, leč málo známé novinářské osobnosti, dramatizace románu Laskavé bohyně Jonathana Littela, komedie Penzion pro svobodné pány i Večer tříkrálový.

„Chceme být divadlem silných příběhů a témat,“ říká umělecký šéf Michal Lang, který věří, že kromě toho, že se Palmovka stane přirozeným kulturním centrem Prahy 8, si do opraveného divadla najdou cestu i diváci z centra. „Z Můstku je to k nám metrem deset minut,“ připomíná Lang.

Ve Studiu Palmoffka se objeví inscenace 1000 věcí, co mě serou, Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky a výhledově i tvorba nového člena souboru, herce a autora Tomáše Dianišky a souboru Divadlo F. X. Kalby. Pestrou ochutnávku repertoáru Divadla na Palmovce nabídne už příští sobotu 10. října minifestival Studio Palmoffka - otevíráme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám