Hlavní obsah

Osudová princezna Turandot v Národním divadle

Právo, Kristýna Pechová

Je to téměř sto roků ode dne, kdy italský genius Giacomo Puccini usedl s perem v ruce, aby napsal, avšak nikdy nedokončil operu Turandot. Dílo je to rozsáhlé a celosvětově uznávané. Národní divadlo v Praze letos přichází s jeho premiérou. Na programu je 23. ledna. O nové nastudování se postaral Jaroslav Kyzlink.

Foto: Profimedia.cz

Turandot v nastudování australské Handa Opery v roce 2016.

Článek

Starobylá perská pohádka

Tvorbu i interpretaci této opery doprovázela mnohá úskalí. Jedním z nich byla Mistrova pečlivost, s níž hodnotil dílo libretistů Giuseppa Adamiho a Renata Simoniho, kteří museli předložit hned několik návrhů, než byl spokojen. Příběh Turandot je velmi specifický, má kořeny ve starobylé perské pohádce. V osmnáctém století vyšla stejnojmenná divadelní hra, v níž nalezl Puccini inspiraci.

Turandot je čínská princezna, o jejíž ruku se ucházejí mnozí nápadníci. Ona má však pro každého hádanku, kvůli které všichni, až na tatarského prince Kalafa, přijdou o hlavu.

Jméno princezny i opery pochází ze slovního spojení TuranDokht, které znamená dcera oblasti Turan, jež byla součástí perské říše. Puccini se při kompozici inspiroval v čínských tradicích. V opeře lze například slyšet čínskou lidovou píseň Mo Li Hua, v překladu Jasmínový květ, která představuje princeznu Turandot.

Nikdy se bohužel nedozvíme, jakou hudbu si Mistr přichystal na závěr. Giacomo Puccini bojoval v posledních letech života s rakovinou hrtanu a nakonec podlehl infarktu. Turandot tak v polovině posledního dějství zůstala nedokončena.

Otevřený konec

Po smrti autora dopsal závěrečný duet podle Pucciniho náčrtů Franco Alfano.

Poprvé se dílo ocitlo před zraky diváků v dubnu roku 1926 při premiéře v Milánu pod taktovkou proslulého dirigenta Artura Toscaniniho. Když se představení blížilo ke konci, Toscanini zastavil orchestr a sdělil publiku: „Zde opera končí, neboť v této části Mistr zemřel.“

Od té doby byla opera mnohokrát hrána. Který konec je ten pravý, je přitom stále nejasné. O dokončení se pokusili i soudobější autoři jako Janet Maguire a Luciano Berio.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám