Hlavní obsah

Ostatky Boba Marleyho budou převezeny do Etiopie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADDIS ABEBA/KINGSTON

Manželka zesnulého krále reggae Boba Marleyho má v úmyslu exhumovat ostatky svého manžela spočívající na Jamajce a pohřbít je v Etiopii - v jeho "spirituálním domově". Podle Rity Marleyové se ceremoniál uskuteční v únoru v rámci měsíc trvajících oslav u příležitosti 60. narozenin legendárního hudebníka.

Foto: Jiří Seporský

Hudebník Hanz Sedlář za pianem v zahradách holešovského zámku.

Článek

"Pracujeme na převezení jeho ostatků do Etiopie," prohlásila Marleyová. "Je to součást Bobova poslání." Podle ní bude pohřben v Šašemene asi 250 kilometrů jižně od etiopské metropole Addis Abeby. K poslednímu odpočinku má spočinout právě v Etiopii proto, že je rodištěm Haileho Selassieho, někdejšího etiopského císaře a duchovního vůdce rastafariánské víry, kterou hudebník vyznával.

"Celý Bobův život je o Africe, ne o Jamajce," tvrdí Rita. "Má právo, aby jeho tělo spočívalo tam, kde by si to z celého srdce přál."

Příkoří na kulturním dědictví

Její plán však vyvolal v jamajské společnosti polemiku a proti se postavily i Marleyho děti včetně Ziggyho, který je z nich neznámější. Do diskuse se zapojily i sdělovací prostředky a všechno nasvědčuje tomu, že proti Marleyho exhumaci a převozu do Etiopie se staví většina populace karibského ostrova. 

Exhumace a převoz ostatků Marleyho do Etiopie by byly příkořím spáchaným na kulturním dědictví Jamajky, zdůraznil Marleyho přítel a rozhlasový moderátor Tony Liang. "Pro Jamajčany by to bylo velké zklamání," dodal.

Marley se narodil v roce 1945 v St. Anns na Jamajce a zemřel v roce 1981 ve věku 36 let na rakovinu. Jeho ostatky byly uloženy v mauzoleu v jeho rodišti. Proslavil reggae, hudební styl typický svým tanečním houpavým rytmem, ale i duchovním a politickým rozměrem, po celém světě. K jeho nejslavnějším hitům patří například Africa Unite, Exodus, No Woman No Cry, Kaja, I Shot The Sheriff, One Love.

Rastafarinství je na Jamajce uznáno jako náboženství

Reggae sice nevymyslel, ale díky jeho hitům se podle odborníků z původně nepříliš známého lokálního stylu stal v "globální fenomén". Reggae hudba s sebou nesla nejen "houpavou letní pohodu", ale i rastafariánský myšlenkový směr, který klade důraz na svobodu jednotlivce a život v souladu s přírodou.

Selassieho, jehož marxističtí důstojníci zavraždili v roce 1975, uctívají jamajští rastafariáni jako boha a spasitele. Svůj název odvodili od Selassieho jména Rás Tafari Makonnen, které užíval před tím, než se stal císařem. Hlavními doktrínami rastafariánství jsou víra, že Selassie je černým vtělením Ježíše Krista a že vykoupení může přijít pouze návratem do Etiopie, duchovní vlasti všech černých lidí, a život v souladu s přírodou.

Jamajská vláda oficiálně uznala rastafarinství jako náboženství v roce 2003. Upozornila však, že tento krok nezahrnuje legalizaci marihuany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám