Hlavní obsah

Oslava designu na festivalu Křehký Mikulov

Po dvouleté pandemické pauze se do malebného jihomoravského městečka vrací přehlídka uměleckého designu Křehký Mikulov. Konat se bude 27. až 29. května v zámeckých komnatách i přilehlých zahradách.

Foto: archív Křehký Mikulov

Kolekce Šárky Ištvánové

Článek

„Rozhodli jsme se celý festival věnovat designérům, se kterými patnáct let nejen v rámci značky Křehký spolupracujeme. Novinky uvede Maxim Velčovský, Klára Šumová, Michal Bačák, Jakub Berdych, Milan Pekař a celá řada dalších tvůrců,“ vyjmenovala některé z nich spoluorganizátorka akce Jana Zielinski, mj. pořadatelka pražského Designbloku.

Například Maxim Velčovský vytvořil třetí edici ikonické Sněhové vázy, sérii takzvaných Literárních váz zase doplní nový přírůstek od ilustrátora Martina Lacka, který se nechal inspirovat klasickým příběhem o Odysseovi. Nebude chybět ani stálice české designérské scény, studio DECHEM, které se bude prezentovat instalací kvetoucí křišťálové zahrady.

Foto: archiv Křehký Mikulov

Váza Car Wash od Zuzany Svatik (2021).

Desátý ročník představí vedle známých autorů i nové tváře, školní ateliéry a studia. „Tématem bude oslava. Architekturu jsme svěřili Josefu Tomšejovi ze studia QUBUS, hlavní vizuál vytvořil Salim Issa ve spolupráci s autorem kostýmů Markem Cpinem. Výsledek bude překvapením pro návštěvníky,“ prozradila.

„Moc se těším na výstavu čtyř ateliérů keramiky a porcelánu v domě U Divokého muže. Pražská UMPRUM pod vedením Milana Pekaře, Ústecká UJEP pod vedením Antonína Tomáška, bratislavská VŠVU pod vedením Daniela Piršče a Sutnarka pod vedením Gabriela Vacha. Bude to taková battle mezi nimi,“ přidala další tip Zielinski.

Expozice budou přístupné až do 5. června v prostorách zámku a v domě U Divokého muže, sídle ateliéru Daniela Piršče. Tam se budou konat rovněž workshopy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám