Hlavní obsah

Renovace století: V Průmyslovém paláci zachraňují historické vitráže

Novinky, Kristýna Léblová, David Strnad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V únoru začala rekonstrukce pražského Průmyslového paláce, jehož levé křídlo vyhořelo v roce 2008. Restaurátoři se nyní zaměřují na záchranu historických prvků z dochovaných částí budovy, především na původní historické vitráže. Ve střední hale je skleněných výplní přes pět tisíc, jde tak o největší renovaci historických vitráží v Česku za poslední století.

Renovace století: V Průmyslovém paláci zachraňují historické vitrážeVideo: Novinky

 
Článek

Vitráže Průmyslového paláce jsou původní, jsou tedy přes sto let staré. Výplní poskládaných do olověné osnovy je 5023 a skládají se z celkového počtu 107 700 jednotlivých sklíček. Dohromady zabírají plochu asi dvou tisíc metrů čtverečních.

Zatímco ve střední části budovy se vitráže dochovaly, v západním, vyhořelém křídle se budou popraskaná skla kompletně nahrazovat replikami.

Začala obnova Průmyslového paláce v Praze, levé křídlo má znovu stát do tří let

Domácí

Každá výplň se napřed musí vyjmout z olověného rámu, ve kterém je upevněna sklenářským kytem s obsahem suříku, který je tvrdý jako beton. „Musíte ta skla vyjmout tak, aby co možná nejmíň popraskala, což se skoro nedá udělat. Ale vymysleli jsme způsob, kterým to jde co nejšetrněji,“ popisuje renovaci restaurátor, sklář Zdeněk Kudláček z firmy Kolektiv Ateliers.

Projekt celkem zaměstnává čtyři desítky pracovníků.

Foto: Novinky

Renovace skel je velmi náročná.

Každá z pěti tisíc výplní se musí vyjmout a roztřídit. Po převozu do ateliérů a rozebrání se na sto tisíc sklíček umyje a zasadí zpátky do rámu. Chybějící nebo popraskaná sklíčka skláři nahrazují ručně vyřezávanými replikami. S cennými historickými vitrážemi se pracuje s přesností v jednotkách milimetrů.

Rekonstrukce Průmyslového paláce podle vedoucího projektu Davida Čecha probíhá podle plánu. Obnovuje se zničené levé křídlo a ve střední hale a pravém křídle se provádějí sondážní průzkumy. Ve střední hale se navíc kromě restaurování vitráží připravuje obnova ocelové části nosné konstrukce.

Rodiče a děti společně vytvořili kuchyňku do školky. Kutilové na výstavišti zvládnou všechno

Koktejl

Práce vyjdou na 2,5 miliardy korun bez DPH, dokončené by měly být v roce 2025. Rekonstrukce neomezuje průběh akcí ve zbytku pražského Výstaviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám