Hlavní obsah

Oskar Ed versus celý svět

Novinky, Radim Kopáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské nakladatelství Mot, které od roku 2000 systematicky zpřístupňuje českému publiku kvalitní zahraniční komiksovou produkci, mj. díla Thomase Otta nebo Maxe Anderssona, otvírá novou ediční řadu. Dostala název Motýl a nakladatelství ji - podle slov na obálce - "věnuje tuzemským autorům".

Foto: Vratislav Konečný

Královský Křivoklát, zprvu lovčí hrádek, mnohdy i vězení

Článek

Jako první svazek v edici vychází titul pětadvacetiletého Slováka Branka Jelinka, úvodní díl trilogie Oskar Ed, z čehož vyvozujeme sympatický fakt, že "tuzemský" stále ještě leckde znamená minimálně "československý".

Jelinek se narodil v Banské Štiavnici, vystudoval Školu užitkového výtvarnictví v Košicích a grafiku a knižní ilustraci na Vysoké škole výtvarného umění v Bratislavě. Dnes se živí jako grafik v počítačové firmě.

Komiksu se věnuje už několik let, zároveň jako kreslíř i scenárista.

Komiksu se věnuje už několik let, zároveň jako kreslíř i scenárista.Oskar Ed je jeho autorským debutem - a Branko Jelinek v něm míří velmi vysoko: suverénní černobílou kresbou, spíše lyrickou než expresivní, dramatickými dějovými posuny střídajícími detail s celkovým plánem, dále střídmými hovory, které se napínají mezi jednotlivými postavami příběhu, i tajuplnou, mlhavou a deštivou atmosférou díla.

Hlavní hrdina Jelinkova komiksu - anonymní Oskar s bílou maskou místo tváře - se v dětství cítí "pořád jenom sám", zřejmě proto u sebe rozpozná schopnost oživovat předměty a komunikovat s nimi. Novodobá aktualizace příběhu o Otesánkovi přináší ale i Oskarovi jenom komplikace: nejprve jeho matka a v dospělosti on sám jsou nuceni oživlé tříkolky, jablka a rohlíky skrývat před světem, respektive - nemilosrdně je likvidovat.

Magická schopnost dožene hrdinu po čase dokonce k vraždě a promění ho ve znovu osamělého štvance, který ztratí práci, manželku a přitáhne k sobě pozornost policie. V závěru prvního dílu Oskar utíká, rozpouští se mezi mrakodrapy velkoměsta a čtenáři se hlavou míhají otazníky: Kdo ten člověk vlastně je? Odkud přichází? A kam jde?

První díl Jelinkova komiksu Oskar Ed je strhujícím existenciálním podobenstvím, psychologickou sondou do duše jedince, proti kterému stojí celý svět. A zároveň příběhem, který drží pohromadě sám o sobě, protože je nabitý dějem i tajemstvím, které s posledními stránkami svazku ještě narůstá. Nezbývá než se těšit na další díly.

Branko Jelinek: Oskar Ed

Branko Jelinek: Oskar Ed1. díl, ze slovenštiny přeložil Ivan Dorčiak, Mot, 80 stran

Reklama

Výběr článků

Načítám