Hlavní obsah

Oscary mají Oldman, McDormandová i del Toro, nejvíce sošek dostala Tvář vody

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli si v noci na pondělí odnesl Gary Oldman z filmu Nejtemnější hodina, nejlepší herečkou je Frances McDormandová z filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Cenu za nejlepší režii získal Guillermo del Toro za snímek Tvář vody, který je zároveň nejlepším filmem roku. Celkem získal na devadesátém udílení filmových cen čtyři Oscary včetně výpravy a filmové hudby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscar: režie, nejlepší výkon herce a herečky v hlavní roli Video: Reuters

 
Článek

„Chtěl bych to věnovat všem mladým filmařům, kteří nám ukazují, jak se to dělá. V každé zemi na světě. Když jsem byl dítě okouzlené filmy, které vyrůstalo v Mexiku, myslel jsem si, že tohle se nemůže nikdy stát. Stává se to,” řekl del Toro při převzetí Oscara.

Herečka Frances McDormandová pojala svůj projev aktivisticky. „Pokud mohu poprosit, ať tu všechny nominované ženy dnes v noci vstanou. Filmařky, producentky, režisérky, scenáristky, kameramanky, autorky písní, výtvarnice... podívejte se kolem, protože my všechny musíme vyprávět příběhy,” uvedla.

Foto: Mike Blake, Reuters

Nejlepší herci roku. Zleva Sam Rockwell, Frances McDormandová, Allison Janneyová a Gary Oldman.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Frances McDormandová

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Allison Janneyová

Gary Oldman pojal svou děkovnou řeč osobněji: „Mé nejhlubší díky akademii za tuto skvostnou cenu. Filmy - taková je jejich síla - uchvátily jednoho mladého muže z jižního Londýna a daly mu sen.”

Dodal, že doma na gauči se dívá i jeho maminka, které bude brzy 99 let.

V kategorii nejlepší původní scénář letos zvítězil Jordan Peele s filmem Uteč. Média zdůrazňují, že jde o raritu, protože Peele není běloch.

S adaptovaným scénářem uspěl James Ivory (film Dej mi své jméno), který je nejstarším umělcem, jakého kdy akademie ocenila, protože Oscara se dočkal v 89 letech.

Foto: Mike Blake, Reuters

Scenárista Jordan Peele

Za herecké výkony ve vedlejších rolích dostali zlaté sošky Allison Janneyová, která hrála matku krasobruslařky ve film Já, Tonya, a Sam Rockwell, který si zahrál policistu ve filmu Tři bilboardy kousek za Ebbingem.

V kategorii neanglicky mluvený film zvítězil chilský snímek Fantastická žena Sebastiána Lelia.

Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film dostal snímek Coco od režijní dvojice Leeho Unkircha a Adriana Moliny. V kategorii kamera uspěl kameraman Roger A. Deakins za natočení sci-fi snímku Blade Runner 2049. Cenu za vizuální efekty má rovněž Blade Runner 2049, na němž se částečně podílela i česká firma UPP. Cenu za střih dostal Lee Smith (Dunkerk).

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Režisér Guillermo del Toro má Oscara za Tvář vody.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Gary Oldman

Za nejlepší filmovou hudbu byl oceněn Alexandre Desplat (Tvář vody) a za nejlepší filmovou píseň Remember Me z filmu Coco Kristen Andersonová-Lopezová a Robert Lopez.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Saoirse Ronanová a Margot Robbieová

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Herečka Leslie Mannová

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Herečka Jenna Dewan Tatumová

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Emily Ratajkowská

V oblasti krátkého hraného filmu se radoval Chris Overton s filmem Příliš tiché dítě a v oblasti krátkého dokumentu Frank Stiefel (Skvěle se můžete cítit i v dopravní zácpě). Nejlepším celovečerním dokumentem byl vyhlášen Icarus Bryana Fogela, jenž se zabývá dopingem v Rusku.

OSCAR: Přehled hlavních vítězů

Film: Tvář vody

Režie: Guillermo del Toro (Tvář vody) 

Herečka: Frances McDormandová (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Herec: Gary Oldman (Nejtemnější hodina)

Herečka ve vedlejší roli: Allison Janneyová (Já, Tonya)

Herec ve vedlejší roli: Sam Rockwell (Tři billboardy kousek za Ebbingem)

Scénář: Jordan Peele (Uteč) 

Animovaný film: Coco

Neanglicky mluvený film: Fantastická žena 

Oscary za nejlepší masky mají Kazuhiro Cudži, David Malinowski a Lucy Sibbicková (Nejtemnější hodina), za nejlepší kostýmy Mark Bridges (Nit z přízraků) a za výpravu a dekorace Paul Denham Austerberry (Tvář vody).

Reklama

Výběr článků

Načítám