Hlavní obsah

Opožděná oslava pětadvacetin festivalu Blues Alive s Dylanem

Právo, Ilja Kučera ml.

Na oslavu svých pětadvacetin si musel festival Blues Alive počkat o rok déle, než by se podle kalendáře slušelo. Z dobře známých pandemických důvodů loňský ročník neproběhl, a tak hudební publicista Ondřej Bezr, dramaturg festivalu, prostě konstatoval: „Rozhodli jsme se, že rok 2020 nebyl, vždyť on vlastně skutečně nebyl, a že budeme slavit pětadvacet let letos.“

Foto: Tomáš S. Polívka

V pátek na festivalu vystoupil americký hudebník a zpěvák Rick Estrin.

Článek

Za čtvrtstoletí se Blues Alive vypracoval z malé lokální přehlídky v respektovanou událost mezinárodního charakteru. Svědčí o tom i nejprestižnější ocenění v této oblasti muziky, titul Keeping The Blues Alive Award, který pořadatelé obdrželi v roce 2019.

Nutno konstatovat, že i tentokrát byla všechna očekávání naplněna. Mezi prvními hned o úvodním večeru ve čtvrtek rozehřál publikum u nás dobře známý britský zpěvák Pat Fulgoni s kapelou Blues Experience bluesrockovými jistotami typu Purple Haze či Crossroads.

Na Václavském náměstí 17. listopadu vystoupí Langerová, Uhlíř, Svěrák, Kirschner i Hansard

Kultura

Připomeňme i poctivě jazzbluesový The Bruce Katz Band s hostujícím Gilesem Robsonem a hlavní hvězdu čtvrtka Lil’Ed Williamse s kapelou The Blues Imperials. Brilantní šestašedesátiletý slide kytarista potěšil zejména fanoušky pravověrného blues a o vyvrcholení se postaral šťavnatou jam session s hudebníky, kteří byli ten večer na pódiu před ním.

K velkým překvapením pátečního večera patřila mladá pražská trojice Foxy Mama. Na jeviště je přivedlo vítězství v Blues Aperitivu v roce 2020, za což se odměnila dynamicky přesvědčivou muzikou, zahranou s naprostou lehkostí a výrazným cítěním.

Druhý večer se také chopil pěveckého mikrofonu tradiční moderátor festivalu Marek Hlavica. Své vystoupení zahájil svérázně pojatou skladbou Led Zeppelin Trampled Under Foot, netradičně zaranžovanou pro cimbál, a vícečlennou dobře šlapající funkybluesovou doprovodnou partu Full Flavour Orchestra. Odhlédneme-li od drobné vady na kráse, kdy se v jedné ze skladeb kapela mírně neshodla na tónině, šlo o strhující vystoupení. Uzavřela ho Hlavicova česká verze Dylanovy balady Make You Feel My Love.

Dirigent Kryštof Marek: Svůj jazzový koncert vnímám jako návrat k začátkům

Kultura

Za páteční vrchol lze jednoznačně označit živočišnou show amerického hráče na foukací harmoniku Ricka Estrina a jeho skvělé kapely The Nightcats, Nejenže čtveřice nadchla diváky svými mimořádnými hráčskými výkony, ale ještě je pobavila velmi kontaktní podívanou.

Finále s Johnem Primerem

Jakýmsi leitmotivem letošního ročníku bylo jméno čerstvého osmdesátníka Boba Dylana. Vedle doprovodných koncertů a besed s dylanovskou tematikou se v Šumperku představil i muzikant a dylanolog Elijah Wald, autor knihy Dylan se dal na elektriku! Bubeník Winston Watson pak osobně uvedl svůj dokument o společném hraní s Bobem Dylanem v letech 1992–1996 a rovněž zasedl za bicí v rozšíření sestavě skupiny Livin’ Free na skvělém sobotním odpoledním dylanovském koncertu.

I sobotní večer byl pak, hudebně vzato, nabit k prasknutí. Vedle tradicionalistické exkurze zmíněného Elijaha Walda na něm skvělé výkony předvedli exkytarista Ten Years Arter Marcus Bonfanti nebo pětačtyřicetiletý kalifornský kytarista a zpěvák Kirk Fletcher.

Čestného úkolu uzavřít 25. ročník Blues Alive se ujal charismatický šestasedmdesátiletý chicagský kytarista a zpěvák John Primer se svou kapelou The Real Deal Blues Band. Jakkoli je pevně ukotven v bluesové tradici, potvrdil nadšenému publiku, že tahle muzika stále žije, dýchá, pulzuje a vzrušuje.

Sluší se ještě dodat, že příští ročník proběhne 17. až 19. listopadu 2022, hlavními hvězdami budou John Smith, Popa Chuby a Ana Popovic. Ve chvíli, kdy dozněl poslední akord letošního ročníku, bylo v již zahájeném předprodeji na rok příští prodáno prvních sto vstupenek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám