Hlavní obsah

Opera Boris Godunov s převahou Rusů v Metropolitní opeře

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní přenos z newyorské Metropolitní opery umožnil 20 kinům v Česku představit novou inscenaci ruské klasiky, jak ji uvedla MET nedávno v režii Američana Stephena Wadswortha a pod taktovkou ruského dirigenta Valerije Gergijeva.

Foto: Profimedia.cz

Metropolitní opera v New Yorku

Článek

Opera Boris Godunov je Musorgského hudebním zpracováním dramatu A. S. Puškina a námětem je boj o nástupnictví a carskou korunu mezi Godunovem a tzv. Lžidimitrijem s podporou Poláků.

V opeře se střetává osobní příběh Godunova (výčitky za smrt carského následovníka) s velkým historickým plátnem ruského a polského dvora a s masovými scénami prostého lidu. Wadsworth si z původně plánovaného německého týmu nechal výtvarníka Ferdinanda Wögerbauera, jehož scéna využívá motiv velké rozevřené knihy.

Kůň na jevišti

Režisér ukazuje tragický Godunovův osud bez snah o modernizaci, soustřeďuje se na rozlišení komorních scén a velkých pláten, kde na konci trochu přehání realismus (kůň na jevišti, drsné scény zabíjení). Hlavní roli zpívá rusky Němec René Pape a je herecky i pěvecky zcela uchvacující.

Většina ostatních představitelů byli Rusové a mezi nimi zaujali tenoristé Aleksandr Antoněnko v roli Grigorije (Lžidimitrij) a Andrej Popov jako Jurodivý.

Reklama

Související články

V sobotu začne nová sezóna MET Live

V sobotu se přenosem Wagnerovy opery Zlato Rýna ve třiceti kinech v Česku otevře nová sezóna projektu Metropolitní opery v New Yorku MET Live in HD.

Wagnerova opera Zlato Rýna v MET

Především nádherným výkonem orchestru řízeného Jamesem Levinem a skvělými hlasy si získala publikum inscenace Wagnerovy opery Zlato Rýna, zahajující v sobotu...

Výběr článků

Načítám