Hlavní obsah

Obsluhoval jsem anglického krále bude soutěžit na Berlinale

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále uvede ve své hlavní soutěžní přehlídce proslulé berlínské Berlinale, jeden z nejvýznamnějších mezinárodních filmových festivalů. Akce se letos v hlavním městě Německa uskuteční od 8. do 18. února. Informace o nominaci Menzelova filmu se objevila v pondělí na internetové strance Berlinale, ve zprávě, kde ředitel akce Dieter Kosslick oznámil výběr nejzajímavějších snímků letošního festivalu.

Článek

Na internetových stránkách je připomenuto, že režisér Jiří Menzel je držitel Zlatého medvěda z Berlína z roku 1990 za film Skřivánci na niti a že film Obsluhoval jsem anglického krále byl natočen na motivy románu Bohumila Hrabala. Stručná charakteristika je následující: "Ve filmu jsou z životní perspektivy pražského číšníka vyprávěny dvě desetiletí pohnutých dějin Evropy".

Nutno také připomenout, že německá herečka Julia Jentsch, která ve filmu hraje manželku číšníka Dítěte, je nositelkou Stříbrného medvěda z Berlína z roku 2005.

První informaci o nominaci se Jiří Menzel dozvěděl od redakce Práva a okamžitě spontánně do telefonu reagoval: "Jsem nesmírně potěšen, samozřejmě. Ten film je určen především pro české diváky a česká kina. Já jsem nikdy netočil něco pro festivaly. Ředitel Berlinale se o film zajímal už v prosinci a viděl ho i s celou výběrovou komisí s tím, že nám oznámí, zda mají opravdu zájem. Že to vyšlo, je velký úspěch. Taková světová zahraniční premiéra je prostě úžasná."

Část filmu se týká i velmi choulostivých historických vztahů mezi Čechy a Němci. Na dotaz Práva, jak na to vše asi Němci zareagují, Menzel uvedl: "Od doby okupace uplynulo už tolik času, že to nemůže vyvolávat nějaké vyhraněné historické emoce a nálady. Ani Ostře sledované vlaky nebyly vlastně protiněmeckým filmem. Bylo to hlavně o nás, o Češích. Obsluhoval jsem anglického krále jsem promítl několika přátelům z Německa a nic jim tam nepřidalo nějak konfliktní. A že vše je pojednáno laskavě, mi potvrdila i herečka Julia Jentsch. Takže i Berlín a německá veřejnost by to mohli vzít."

Do Německa na festival se Jiří Menzel už velice těší: "Nejde o to, vyhrát nějakou cenu. Už sama nominace je pro tento film mezinárodní úspěch".

Film Obsluhoval jsem anglického krále je již šestou Menzelovou adaptací Hrabalovy předlohy - první byla Smrt pana Baltazara v povídkovém filmu Perličky na dně, kterým Menzel vstoupil do kinematografie, následovaly Oscarem odměněné Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Postřižiny a Slavnosti sněženek.

Do českých kin vstoupil fim Obsluhoval jsem anglického krále 10. ledna. V Berlíně ho čeká první velká zahraniční premiéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám