Hlavní obsah

Obří světelné loutky projdou Prahou. Upozorní na pouliční divadlo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 8. července začne dvanáctý ročník Pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Divadelní představení doplní koncerty a workshopy pro děti. Festival potrvá do 16. července, vstupné je dobrovolné.

Foto: Za dveřmi

Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi.

Článek

„Plánovali jsme, stornovali a ve velké nejistotě zase plánovali. Vrátit kulturu a radost do ulic je pro nás nejdůležitější. Pandemie samozřejmě ovlivnila i náš festival, a tak bude v trochu jiné podobě, než jak ho diváci znají z dřívějška. To ale rozhodně neznamená, že bude festival chudší, právě naopak,“ řekla výkonná ředitelka festivalu Michaela Holbíková.

Z původních čtyř festivalových dní jich bude devět. První polovina festivalu bude podle organizátorů „oťukávačka“ s především odpoledním a podvečerním rodinným programem a s „dospělejším“ divadlem či hudbou večer.

Druhá část nabídne mimo jiné velké atraktivní večerní produkce pod otevřeným nebem. Chybět nebude ani průvod světelných loutek ryb a medúz v centru Prahy, ten se tentokrát odehraje ve spolupráci s Městskou knihovnou ve večerních hodinách.

„Jedná se o unikátní divadelní instalaci, která propojuje svět divadelního a výtvarného umění s moderními technologiemi. Svítící obyvatele podmořského světa rozsvěcuje 6,5 km optických vláken a 3500 adresovatelných LED světel,“ vysvětlil režisér představení a producent festivalu Jakub Vedral.

Režisér Pána prstenů připravuje film o Beatles. Bude za rok

Kultura

Festival bude čistě český. Průvod povede V.O.S.A. Theatre, žonglérské duo Bratři v tricku uvede premiéru nového představení pro děti.

„Současnou situaci nevnímáme jako omezení, ale jako příležitost ukázat divákům, že skvělé divadlo vzniká i u nás, a nejen v Praze. Oslovili jsme řadu souborů a jednotlivců ze všech koutů republiky a těšíme se, že je na festivalu uvedeme,“ vysvětlila Michaela Holbíková.

Přijede Činoherní studio Ústí nad Labem či Západočeské divadlo v Chebu, o dobrý humor se postará Tomáš Měcháček, své představení předvedou Teatr Novogo Fronta, Blackout Paradox, Divadlo Víti Marčíka a více než desítka dalších souborů.

Těžiště festivalu bude před Průmyslovým palácem směrem blíže ke Stromovce, ale průvod projde Mariánským a Staroměstským náměstím. Více najdete na www.zadvermi.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám