Hlavní obsah

Obrazy, které pomáhají: Draží se i dílo dívky s bionickou rukou

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 15. ročník aukce pro Konto Bariéry nabídne více než čtyři sta výtvarných děl od tří set padesáti českých umělců. Dražit se bude také obraz patnáctileté hendikepované dívky, který namalovala bionickou rukou. Na protézu jí přispělo právě Konto Bariéry.

Foto: Konto Bariéry

Václav Benedikt, Na návsi

Článek

Dražená díla jsou vystavena od 23. listopadu v pražském Karolinu, charitativní aukce se uskuteční tamtéž, a to v neděli 5. prosince. Z výtěžku budou už tradičně financována stipendia studentů se zdravotním postižením.

„Všichni výtvarníci poskytují svá díla jako dar, honorář si neúčtuje ani Galerie Kodl, která aukci zaštiťuje,“ uvedla ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků a dodala, že dražit se začíná třeba i na pěti stech korunách, ale mezi nabízenými díly jsou také artefakty v hodnotě statisíců korun. Letos se budou dražit díla řady renomovaných autorů, jako je Jiří Anderle, Stanislav Kolíbal či Michael Rittstein. Do aukce věnoval své práce také známý komiksový autor Jaromír 99, graffiti a streetartový umělec Jan Kaláb anebo Pasta Oner, jenž také čerpá z graffiti a pop artu a jehož dílo se už dražilo také v londýnské Sotheby’s, podobně jako práce Stanislava Kolíbala nebo Jiřího Sopka.

Foto: Konto Bariéry

Mikoláš Axman, Sokolník

Nedělní aukci symbolicky zahájí prodej obrazu od patnáctileté Amálky, které museli lékaři kvůli rakovině amputovat pravou ruku. Studentka pražského gymnázia Jana Keplera letos získala díky podpoře Konta Bariéry bionickou protézu, a tak mohla znovu uchopit štětec a vrátit se k malování.

U zrodu aukce stáli nejlepší umělci

Aukce Konta Bariéry patří k našim nejznámějším celostátním dobročinným sbírkám. S nápadem oslovit výtvarníky a požádat je, aby věnovali své dílo do charitativní aukce, přišel v roce 1993 režisér a herec Jan Kačer. Zatím poslední, 14. ročník, se uskutečnil v roce 2018, kdy vynesl 5,5 milionu korun. Protože pořadatelé ji obvykle vyhlašují každé dva roky, 15. ročník se měl konat loni. Jenže přišla pandemie koronaviru, a tak se letos poprvé draží s tříletou přestávkou.

Na první aukci se sešlo 169 umělců, časem se jejich počet ustálil na třech čtyřech stovkách.

Od počátku do této dobročinné aukce přispívali vynikající čeští výtvarníci. „Pamatuji si, jak jsme jezdívali k Jiřímu Kolářovi, ten se také rád účastnil. A říkával: Tedy, ten katalog je ale krásná galerie současného umění! A to mě vždy potěšilo,“ zavzpomínala Božena Jirků. Často prý jezdívala také za Zdeňkem Sýkorou do Loun, z jehož ateliéru byl krásný výhled na Středohoří. „Jeho manželka nám teď věnovala do aukce z jeho pozůstalosti právě obraz ze Středohoří s názvem Za Brodcem. Je to velmi vzácný obraz ze 70. let, něco úplně jiného než moderna, které se Zdeněk Sýkora věnoval ve své pozdější tvorbě,“ dodala.

Foto: Konto Bariéry

Jana Ágnes, Kuriosité

Studium i benzín

Zpočátku aukce podporovala Konto Bariéry jako celek, a umělci tedy jeho prostřednictvím pomáhali nejrůznějším potřebným lidem se zdravotním hendikepem. V posledních letech ale výtěžek z aukce putuje na projekt Stipendium Bariéry. Umělec, který daruje své dílo do aukce, proto předem ví, na co přesně budou peníze určeny – což mnohé z dárců těší. „Třeba sochař Stefan Milkov měl radost, že jeho dar vystačí na jedno celoroční stipendium,“ zmínila Jirků.

Každoročně dostává stipendium od Konta Bariéry více než padesát hendikepovaných středoškoláků a vysokoškoláků. Už poněkolikáté ho využila také studentka ergoterapie na Západočeské univerzitě v Plzni Vendula Dušková. Mladá žena, která částečně ochrnula kvůli nádoru páteře, se věnuje plavání a letos reprezentovala Česko na paralympiádě v Tokiu. „Ze stipendia si platím ubytování na koleji. Bezbariérové koleje jsou dražší. Něco málo mi zbude i na benzín, na cesty. Auto potřebuji, nemám jinou možnost. Například mezi Karlovými Vary a Plzní neexistuje bezbariérové spojení ve veřejné dopravě,“ uvedla.

Jak zavázat tkaničky

Konto Bariéry se ale nevyhýbá ani jiné formě pomoci. Například podpořilo jeden spolek sdružující nemocné amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) a jeho půjčovnu pomůcek, které jsou drahé.

Foto: Konto Bariéry

Svatoslav Krotký, Průnik

K drahým a technologicky vyspělým pomůckám pro hendikepované patří i bionická myoprotéza pro Amálku. Protéza dokáže snímat svalové vzorce a umožňuje operovat s křehkými předměty a provádět složité úkony. S bionickou rukou jsou tedy hendikepovaní schopni vykonávat naprostou většinu manuálních činností, ať už jde o zavazování tkaniček, pití ze skleničky, malování, nebo hru na hudební nástroje, a díky ní získají mnohem větší samostatnost.

Dražená díla jsou vystavena také na www.aukcnisalon.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám