Hlavní obsah

OBRAZEM: Telefonní budka dává hlas lidem v nouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm nelehkých životních příběhů nabízí již několik dnů netradiční instalace na pražském náměstí Václava Havla. Má formu telefonní budky a každý, kdo jde kolem, se do nich může zaposlouchat. Stačí vybrat číslo ze seznamu a vzít do ruky sluchátko.

Foto: Aleš Král

Budka, která pomáhá.

Článek

„Návštěvník si může sám zvolit, koho na druhé straně sluchátka uslyší. Důležité pro nás je, že kromě příběhů někoho v nesnázi dostanou lidé možnost seznámit se s neziskovými organizacemi, které napřímo pomáhají sociálně ohroženým skupinám,“ uvedla Ester Valtrová, programová ředitelka Korza Národní.

Tedy projektu, jenž dává už devátým rokem dohromady spolek Díky, že můžem. Právě on stojí již devět let za oslavami 17. listopadu v pražském centru. Tvoří ho zhruba třicet studentů a mladých lidí. Centrem dění pak symbolicky bývá Národní třída.

Od 9. do 20. hodin

Telefonní budka s názvem Voláme o pomoc stojí u Národního divadla od začátku listopadu a bude tam až do konce měsíce. Otevřeno má denně od 9. do 20. hodin.

Samoživitelky si často nemohou dovolit pleny nebo potraviny. Můžou za to neuhrazené alimenty

Děti

Představuje příběhy lidí, kteří se potýkají se závislostmi, dluhy, bezdomovectvím, řadí se mezi národnostní menšiny, samoživitelky, snaží se integrovat do společnosti po odchodu z dětského domova nebo si pro sebe přejí rovná práva, stejně jako mají heterosexuální páry.

Vnitřek budky odkazuje na spolupracující neziskové organizace pomocí QR kódu, které se díky němu představují veřejnosti. Nechybí ani informace, jak následně aktivně pomoci.

17. listopad ve znamení solidarity

„Letos chceme návštěvníkům přinést oslavy 17. listopadu ve znamení péče a solidarity. Kromě toho ale lidé mohou počítat s osvědčenými klasikami. Těšit se mohou na kulturní zážitky včetně autorských instalací, divadelních představení nebo koncertů. Nebudou chybět debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům nebo válce na Ukrajině,“ přibližuje Valtrová.

Anketa

Připomínáte si aktivně každý rok výročí 17. listopadu?
Ano, v klidu domova
31,9 %
Ano, chodím ven, na oslavy
10,1 %
Někdy mi to nevyjde
1,4 %
Ne
56,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Stejně jako v minulých letech se pozornost upře k pietnímu místu u Kaňkova paláce na Národní třídě, lidé budou moct prostřednictvím pořadatelů položit svíčku také na dálku.

Reklama

Související témata:
Náměstí Václava Havla

Výběr článků

Načítám