Hlavní obsah

Samoživitelky si často nemohou dovolit pleny nebo potraviny. Můžou za to neuhrazené alimenty

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Zuzana snila o velké šťastné rodině, které se jí ale nikdy nedostalo. Odjakživa se stará sama o dvě děti. Jejich otcové se o ně nezajímají, jeden ani neplatí alimenty. Zuzaniny finanční prostředky nepokryjí potřebné rodinné výdaje, nakonec ji ale pomohl projekt Fandi mámám.

Foto: Profimedia.cz

Samoživitelkám často nezbývají peníze na pleny nebo potraviny. (Ilustrační foto)

Článek

Sedmatřicetiletá maminka Zuzana se odjakživa stará sama o své dvě děti, desetiletou Natálku a dvouletého Matyase. Kvůli své špatné finanční situaci nemůže dětem pořídit nové oblečení ani je o prázdninách vzít do zoo.

S Natálkou se její otec nestýká a alimenty neplatí. Zuzaně už dluží 200 tisíc korun. „Kvůli alkoholu u nás docházelo k domácímu násilí, byla u nás i policie“ svěřuje se.

Její druhý partner, otec malého Matyase, odešel od rodiny, když byly synovi dva měsíce. „Co jsem se přestěhovala do svého rodného města, přestal se o syna zajímat. Nepřijel ani na Vánoce,“ popisuje smutně.

Zuzana patří ke dvaceti maminkám, kterým dobročinný projekt Fandi mámám od loňského listopadu pomohl. Dvojice zakladatelek Petra Květová Pšeničná a Žaneta Slámová vybírají potřebné ženy podle jejich životních příběhů. Ty odráží nejčastější příčiny, proč se maminky samoživitelky dostávají do svízelných situací.

Za většinu problémů může neplacení výživného

„Všechny příběhy spojuje jeden jmenovatel, a tím je neplacení výživného ze strany otců,“ upozorňuje zakladatelka projektu Petra Květová Pšeničná.

Ačkoliv Zuzana pobírá přídavky na děti, na bydlení, a i rodičovský příspěvek, na živobytí ji moc nezbyde. Ze svého celkového příjmu 15 500 korun platí 8 400 za pronájem bytu, ve kterém s dětmi bydlí. Zdaleka tak nedosahuje na částku zhruba sedmi tisíc korun, kterými ČSÚ vyčíslil měsíční náklady spojené s výchovou dítěte.

„Musím splácet i půjčené peníze na stěhování, což je v rozpočtu také znát. V březnu dcera slavila 10 let a ani jsem jí nemohla dopřát oslavu a dort,“ svěřuje se.

Ač by ráda, nemůže si Zuzana dovolit koupit dětem nové oblečení, nebo zaplatit starší Natálce kroužky. Díky podpoře Fandi mámám dostala několik balíčků s oblečením, hračkami a konečně může vzít obě děti na místní koupaliště.

Potřebná materiální pomoc

Projekt Fandi mámám zprostředkovává potřebné materiální věci, na které maminkám nezbývají finance. Jedná se většinou o nové aktovky do školy, sportovní vybavení, pleny, potraviny, nábytek nebo domácí spotřebiče.

Pomoc jde od dárců přímo k vybraným maminkám. Jejich příběhy i seznam toho, co maminky potřebují, je zveřejněn na stránkách organizace.

Maminka Zuzana ale není výjimkou. Podle Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 560 tisíc neúplných rodin, ve kterých vyrůstá 400 tisíc nezaopatřených dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám