Hlavní obsah

Obraz Václava Havla Bílý kůň ve vesmíru v aukci

Jediná malba, kterou za svého života vytvořil prezident Václav Havel, akryl na desce z roku 1982, nesoucí název Bílý kůň ve vesmíru, bude jedním z děl dražených v neděli v aukční síni Adolf Loos Apartment and Gallery. Vyvolávací cena obrazu je 2,5 milionu Kč.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Obraz Bílý kůň ve vesmíru Václav Havel namaloval v roce 1982.

Článek

Aukce proběhne od 14 hodin v nové výstavní síni Expo 58 ART v pražských Letenských sadech. Až do soboty se tam koná předaukční výstava. Na ní si lidé mohou prohlédnout také nejvýznamnější položku aukce, kterou bude významný obraz Toyen a oleje Alfonse Muchy a Emila Filly. A další díla.

Sběratelsky ceněný olej Vidím, že má bílá stránka zezelenala z pařížského období Toyen zůstával dlouho v soukromé sbírce a dosud unikal větší pozornosti veřejnosti. Raritní obraz pochází z roku 1951, z období, kdy se malířka zabývala pod vlivem Bretona hermetismem a odkazy na alchymii. Obraz byl původně součástí sbírky malířky Toyen. Jedná se o první aukční prodej tohoto díla a jeho význam dokládá i fakt, že název obrazu byl použit na parte této významné surrealistické malířky. Vyvolávací cena obrazu je stanovena na šest milionů korun.

Olej Alfonse Muchy s názvem Sváteční portrét pochází z významné pražské sbírky stavitele Ing. Augustina Klose a byl namalován v druhé polovině dvacátých let dvacátého století, kdy se autor zaměřoval na realistické portréty živých modelů. Vyvolávací cena díla je pět milionů korun.

Velkoformátový olej Emila Filly Baletka s květinami z let 1947–1948 donedávna visel v malířově obývacím pokoji. Podle rodinných informací se jedná o portrét Fillovy přítelkyně – baletky, sólistky Národního divadla. Obraz měl být holdem jí, jejímu umění i kráse. Toto dílo jde do aukce s vyvolávací cenou pět milionů korun.

V rámci dražby proběhne také charitativní aukce obrazů ve prospěch Nadačního fondu AutTalk Kateřiny Sokolové, Nadačního fondu BeCharity a domova sociální péče Hagibor.

Výstava děl je v galerii do 7. května od 10 do 18 hodin, v den aukce do 13.30 hodin.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám