Hlavní obsah

Obraz od Picassa se prodal za 846 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnská aukční síň Sotheby's v úterý vydražila obraz Pabla Picassa s názvem Sedící žena u okna za 28,6 miliónu liber (takřka 846 miliónů korun). Očekávalo se, že obraz se prodá v přepočtu až za miliardu korun. Této hranice ale cena nedosáhla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aukční síň Sotheby's vydražila Picassa za 850 miliónů korunVideo: Reuters

 
Článek

I tak suma překonala o čtyři milióny liber dolní odhadní hranici.

Portrét je součástí Picassovy série s jeho milenkou a múzou Marií-Thérèse Walterovou.

Portrét z října 1932 byl součástí aukce obrazů impresionistů a modernistů. V nabídce byl i jiný Picassův obraz s názvem Lebka a kniha, který vynesl přes 1,3 miliónu liber (zhruba 40 miliónů korun). V nabídce byly i práce dalších velikánů, jako jsou Claude Monet, Paul Gauguin nebo Joan Miró.

Foto: ČTK/AP

Sedící žena u okna

Doposud nejdražším Picassovým dílem je Nahá v sochařském ateliéru (uváděné i pod názvem Akt, zelené listy a busta), za které kupec v roce 2010 zaplatil 106,5 miliónu dolarů (zhruba dvě miliardy korun).

Absolutně nejdražším prodaným uměleckým dílem je od předloňska plátno Paula Cézanna Hráči karet, které rodina katarského emíra koupila za více než 250 miliónů dolarů (přes 4,7 miliardy korun) od soukromého sběratele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám