Hlavní obsah

Nytrová a Ždichynec o podstatných věcech

O hledání a nalézání (Bondy, 176 stran), to je název knihy esejů a básní Olgy Nytrové a Bohumila Ždichynce. Oba chtějí ukázat zmatečnou složitost dnešního života, kdy za základní nutnost každého považují schopnost porozumět sám sobě.

Foto: Bondy

Obal knihy

Článek

„Srdce se podobá nejmenšímu světýlku, které spojeno s Láskou nikdy nezhasíná,“ napsala básnířka a pedagožka Nytrová, působící v duchovenské službě Církve čs. husitské. „Podstata lidské existence tkví v životním přesahu sama sebe a najít cestu k sobě znamená i najít cestu k druhým,“ dodává Ždichynec, hledící po desetiletí do nitra člověka i jako lékař.

Hledejme v sobě, co bude dál, Život jako sen, Hledání ctnosti, Předmět víry-bytí, to jsou názvy některých esejů a básní, jimiž autoři inspirují přemýšlení čtenáře. A varují.

Pozornost si zaslouží úvaha o významu samoty. Tu potřebuje každý k základní psychické hygieně, k duševní rovnováze.

Podle kompasu samoty se orientujeme ve vztazích, v samotě zmizí roztěkanost a objeví se soustředěnost, zdůrazňují autoři. A dodávají, že v životě je spousta věcí pro člověka nadbytečných, ale on je často nedokáže oddělit, stává se na nich závislým.

Jedinec může mít postavení i majetek, světskou slávu a moc. Z hlediska věčnosti to však není nic platné, vše hmotné zůstane na této planetě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám