Hlavní obsah

Novoroční galakoncert České filharmonie oslnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční galakoncert České filharmonie byl krásným hudebním zážitkem. Rakouský dirigent Manfred Honeck s českými filharmoniky nabídl divákům ve Dvořákově síni pražského Rudolfina a v přenosu na ČT art slavnostní program ve vídeňském stylu.

Foto: ČTK

Česká filharmonie v čele s Manfredem Honeckem při novoročním koncertu ve Dvořákově síni.

Článek

Zazněly slavné operetní melodie, valčíky, polky a mazurka Josefa Strausse, Johanna Strausse mladšího, Richarda Strausse, Franze von Suppého a Franze Lehára.

Diváky v sále si podmanila kyrgyzská sopranistka Katharina Konradi, která žije už řadu let v Německu, kde je od roku 2018 členkou Hamburské státní opery. Mimo jiné zazpívala árii z operety Franze Lehára Veselá vdova.

Oslnil také hornista a dirigent Radek Baborák, jenž ve světové premiéře zahrál Mondscheinmusik (Měsíční hudbu) z opery Capriccio Richarda Strausse v úpravě pro lesní roh a smyčcový orchestr.

Ennia Morriconeho připomene nová koncertní show

Kultura

„Našli bychom řadu nádherných skladeb, které se dobře hodí na Novoroční koncert. Není však tajemstvím, že skladby vídeňských autorů, zvláště rodiny Straussovy, mají mimořádné kouzlo,“ řekl ČTK Manfred Honeck.

Ten je od roku 2008 hudebním ředitelem Pittsburgh Symphony Orchestra, jenž pod jeho vedení získal v roce 2018 cenu Grammy za nejlepší orchestrální výkon. České filharmoniky zná dobře, často u nich hostuje.

Že na sebe dokonale slyší, bylo vidět po celý koncert. Zpestřením pro diváky byla hra kladivy na kovadlinu, kterou vtipně předvedl Daniel Mikolášek.

Stačil při tom nalít přípitek pro dirigenta, který jej předal prvnímu houslistovi Janu Mráčkovi. Zároveň Manfred Honeck dirigoval kromě orchestru i tleskající publikum.

Švédská varhanice koncertovala v Paříži v utajení, jdou po ní bigotní katolíci

Evropa

Koncert probíhal za protipandemických opatření, diváci byli kontrolováni při vstupu a měli respirátory.

Vídeňští filharmonici už s diváky v sále

Ze Zlatého sálu Spolku přátel hudby ve Vídni už tradičně přenášela vystoupení Vídeňských filharmoniků Česká televize. Loni se jejich koncert odehrával bez diváků online, letos již s nimi, kvůli bezpečnostním opatřením v polozaplněném sále.

Pod taktovkou dirigenta Daniela Barenboima zahráli patnáct skladeb a tři přídavky od Johanna Strausse, otce a syna, Josefa Strausse, Eduarda Strausse, Josepha Hellmesbergera a dalších.

Slavný dirigent, který se představil i na festivalu Pražské jaro, vídeňské filharmoniky dirigoval již potřetí.

Lang využívá ve smyčkách Beethovena i Janáčka, jeho tvorbu přiblíží Kotík

Kultura

V tradičním projevu uvedl: „Covid není jen lékařská, ale i lidská katastrofa. Snaží se nás rozdělit. Všichni bychom si měli vzít příklad z tohoto tělesa, z toho, jak se dokáže spojit. Je to signál lidství, lidskosti, toho, co v těchto dnech nejvíce potřebujeme.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám