Hlavní obsah

Lang využívá ve smyčkách Beethovena i Janáčka, jeho tvorbu přiblíží Kotík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rakušan Bernhard Lang patří k nejzajímavějším dnešním skladatelům, který pracuje se současnými postupy a ve svých dílech využívá smyček z děl Beethovena i Leoše Janáčka, ale také postupy hip hopu a techna. Jeho tvorba zazní 16. listopadu v pražském DOXu.

Foto: Ostravské dny

Bernhard Lang

Článek

V podání Ostravské bandy a PKF-Prague Philharmonia pod taktovkami Petra Kotíka a Johannese Kalitzeho zazní na koncertu Zásadní Bernhard Lang tři skladby ze série loops, ve které využil smyček z děl známých autorů. Dvě vycházejí z klasické hudby –⁠ Loops for Leoš, čerpající z tvorby Janáčka, a Loops for Ludvik, využívající útržky z Beethovenova Třetího klavírního koncertu c moll. Patří do cyklu Monadologie využívajících matematických principů. „Termín sám je od Leibnitze, znovu se použil v kontextu buněčných automatů, ale zahrnuje i pojetí matematických modelů v hudbě,“ řekl před dvěma lety Lang Novinkám.

Skladatel Lang je ovlivněn djskou kulturou, samplingem a recyklací

Kultura

„Na Janáčka už jsem si myslel dlouho. Jako předobraz jsem pro svou orchestrální skladbu zvolil cyklus Po zarostlém chodníčku, konkrétně části Naše večery a Dobrou noc. Loops for Leoš jsem napsal ve Vídni během srpna 2017, třetí větu jsem dokončil před rokem pro koncert v pražském sále DOX+, který se měl původně konat v listopadu 2020,“ řekl Lang. Koncert však byl kvůli pandemii zrušen.

K Loops for Ludvik pro klavír a orchestr autor uvedl: „Z Beethovenova čtyřhlasého zápisu jsem vytvořil mikrotonální dvanáctihlas, který na původních harmoniích leží jako takový závoj.“

Využití smyček a recyklaci považuje za důležitou. „Jestliže bylo vše řečeno, opakujte to,“ řekl Lang s nadsázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám