Hlavní obsah

Nové knihy: Thunbergová, Kopřivová a Bárta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobná Švédka Greta Thunbergová budí vášně. Má mnoho příznivců, ale najdou se i tací, kteří jí nemohou přijít na jméno. V Knize o klimatu, kterou napsala, vysvětluje mimo jiné i pohnutky pro své aktivistické postoje. Dalším žhavým tématem aktuální nabídky je i láska mezi oběma pohlavími. O ní vypráví román Počkej na moře. Zajímavá jistě bude také osobní zpověď prezidentského kandidáta Petra Pavla. Dále se čtenáři mohou těšit na originální příručku pro cestovatele, poutavou knihu o objevení Tutanchamonovy hrobky, ale i výpravnou publikaci s fotbalovou tematikou.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Jean-Christophe Grangé: Snoubenky smrti

Krásné a bezstarostné. Takové jsou manželky nacistických pohlavárů, známé jako Nevěsty. Zatímco v Evropě to vře, tyto dámy se nerušeně scházejí v berlínském hotelu Adlon na sklenku šampaňského. Brzy však i ony na vlastní kůži okusí, jak se prohrává boj o vlastní život. Někdo je totiž brutálně vraždí.

Kniha jen drsným thrillerem odhalujícím démony jednotlivců. Jde mnohem dál – naprosto dokonale vykresluje atmosféru posledních dní v Německu před válkou.

XYZ, 616 stran, 549 Kč

Foto: XYZ

Obal knihy

Michel Houellebecq: Zničit

Píše se rok 2027, když francouzskou společnost zahlcenou prezidentskou kampaní ochromí kybernetické a teroristické útoky. Pachatelé cílí povětšinou na symboly moderní západní civilizace a využívají natolik pokročilé digitální efekty, že je obtížné rozlišit mezi iluzí a realitou.

Také Paul Raison, poradce a důvěrník ministra hospodářství, se občas propadá do iracionálních snů, zatímco jeho rodinný život je na pokraji zániku. Z ospalého pozvolného rozpadu rodinu vytrhne až nevratný zásah shůry. Z nemoci se paradoxně rodí vůle k životu, neštěstí je příležitostí ke sblížení.

Světová knihovna, 544 stran, 499 Kč

Foto: Světová knihovna

Obal knihy

Greta Thunbergová: Kniha o klimatu

Kniha o klimatu představuje globální přehled toho, jak jsou mnohé krize na planetě propojeny, a předkládá nepřikrášlenou pravdu, jak a proč se náš svět mění. Od tání ledových šelfů po suverenitu domorodců, od „fast fashion“ po budoucnost potravin a trvalé udržitelnosti. Všechna svědectví jsou zde prezentována jako reálné příběhy o změnách, akci a odolnosti, umocněné všeříkajícími grafy a fotografiemi.

Vedle nich sdílí autorka své vlastní příběhy o učení, demonstracích a světovém odhalení greenwashingu a poukazuje na to, do jaké míry jsme byli drženi v nevědomosti.

Universum, 464 stran, 999 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Karel Felt: Sparta – 130 let fotbalové historie

V listopadu 2023 oslaví náš druhý nejstarší prvoligový fotbalový klub AC Sparta Praha 130. výročí od svého založení. Autor přibližuje jeho historii formou 130 medailonků nejvýznamnějších českých a československých fotbalových osobností, převážně hráčů, ale i trenérů či funkcionářů. Nechybí ani kapitola věnovaná kompletní historii klubu nebo přehledné statistiky a mnoho unikátních fotografií.

Předmluvou knihu opatřil rekordman v počtu ligových titulů, čtrnáctinásobný mistr ligy se Spartou Jiří Novotný.

Universum, 360 stran, 599 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Jolana Voldánová: Generál Pavel – V rozhovorech s Jolanou Voldánovou

Syrový a upřímný rozhovor novinářky a moderátorky Jolany Voldánové s generálem Petrem Pavlem. Zkušená moderátorka se nevyhýbá žádným tématům – dětství, společenské názory, členství v KSČ, zkušenosti z NATO či důvody, proč se generál Petr Pavel rozhodl kandidovat na prezidentský post.

Universum 264 stran, 359 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Monika Kopřivová: Cestuj!

Kniha je originální návod pro všechny cestovatele, umožňuje plánovat a zaznamenávat výlety po Evropě a po celém světě. Je určena pro všechny z vás, kdo rádi objevujete nová místa a nové země. Ať už cestujete s rodinou, ve dvou, s přáteli, nebo sami. Stane se přehlednou kronikou vašich cest, která vám umožní zavzpomínat si se svými blízkými, co jste vše viděli a prožili. A současně vám pomůže plánovat další dobrodružství.

Familium, 132 stran, 500 Kč

Foto: Familium

Obal knihy

Monika Kopřivová: Maminko, vyprávěj

Dílo je originálním dárkem pro vaši maminku. Jedná se o vyplňovací knihu, kde maminka může zachytit příběhy ze svého života. Obsahuje řadu pečlivě vybraných otázek, například o maminčině dětství, o jejích rodičích a prarodičích, o tom, kam chodila do školy, s kým se kamarádila nebo jaké to bylo, když se jí narodily děti. Najdete zde ale i dotazy týkající se jejích snů, zálib nebo životních zkušeností.

Familium, 132 stran, 549 Kč

Foto: Familium

Obal knihy

Miroslav Bárta: Tutanchamon

Před sto lety – v listopadu 1922 – došlo na západním břehu starověkých Théb, v Údolí králů, k jednomu z největších objevů světové archeologie. Egyptský chlapec Hussein Abd el-Rassul, který pracoval jako nosič vody při výzkumu britského archeologa Howarda Cartera, náhodně narazil na začátek kamenného schodiště vedoucího ke vchodu do hrobky.

Prostřednictvím textů a fotografií navštívíte jeho hrobku a vydáte se na cestu do staroegyptského zásvětí. Prožijete nervy drásající dny a týdny během objevování hrobky a budou vám odkryta tajemství, která hrobka může i nadále skrývat.

Jota, 344 stran, 588 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Jan Štifter: Sběratel sněhu

Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele. Pokoj, v němž si ve 20. letech paní Pumprlová psala deník, i trosky starých budov, na něž si pamatují jen obyvatelé budějovického lágru, ožívají. Tři časové linie, tři generace a osudy mnoha lidí, se kterými si historie pohrála, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená a hlásí se o slovo.

Vyšehrad, 304 stran, 314 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Veronika Opatřilová: Počkej na moře

Děj románu Počkej na moře se odehrává ve dvou časových rovinách: v roce 2015 na švédském ostrově Tynningö a v letech 1967–1969 na britském ostrově Wight. Autorka se inspirovala vlastní zkušeností z těchto exotických končin. V románu se coby hlavní hrdinové vyskytují dva Davidové, starý muž z ostrova Tynningö a slavný homosexuální malíř David Hockney. Právě jeho obrazy miluje švédský student, který vypráví v retrospektivě o svém osudovém setkání s charismatickým univerzitním profesorem literatury na britském ostrově Wight. Román vykresluje dynamiku utajovaného vztahu a jeho vliv na zúčastněné, když se musí rozhodnout mezi společenským postavením a vlastní autenticitou.

Prostor, 328 stran, cena 397 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám