Hlavní obsah

Nové knihy: Tarantino, Jiras a Obermannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka knih tohoto týdne hodně souvisí s filmem i divadlem. Vzhledem k tomu, že právě začíná další ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, tak se to tematicky hodí. Slavný režisér Quentin Tarantino konečně napsal publikaci o filmech, čímž potěšil všechny fanoušky tohoto umění. Ty zaujme bezpochyby i druhé dílo, biografie jednoho z nejslavnějších českých režisérů, Martina Friče. O vzniku divadelního představení zase vypráví kniha Mezi jevištěm a hledištěm. A navíc ještě audiokniha Babička, kterou čte sama autorka Irena Obermannová.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Fjodor Michajlovič Dostojevskij: Zločin a trest

Jak ideově zdůvodnit vraždu? Že život některých lidí je bezcenný, a tudíž není hříchem jim ho vzít? Tak uvažuje Raskolnikov, klíčová postava románu z roku 1866. Po svém hrůzném činu uteče a dostane se do rodiny alkoholika Marmeladova. Raskolnikov se zamiluje do jeho dcery Soni a svěří se jí, jaký čin spáchal. Právě ona ho přesvědčí, aby se přiznal a přijal svůj trest. Klasické dílo ruské literatury vychází v novém překladu Libora Dvořáka.

Odeon, v edici Knihovna klasiků, 672 stran, 799 Kč

Foto: Odeon, v edici Knihovna klasiků

Obal knihy

Quentin Tarantino: Filmové spekulace

Quentin Tarantino je nejen jedním z nejslavnějších současných filmových tvůrců, ale také jedním z největších filmových expertů. Dlouhá léta v rozhovorech mluvil o tom, že se jednou vrhne na psaní knih o filmech. Konečně nastal ten správný čas a výsledkem je vše, v co jeho vášniví fanoušci – a všichni milovníci filmů – mohli doufat.

Universum, 320 stran, 499 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Pavel Jiras: Barrandov nezapomenutelní - Martin Frič

Kniha plná unikátních a do velké míry doposud nepublikovaných fotografií z rodinného archivu představuje osobnost Maca Friče zejména v těžším a méně známém období jeho kariéry po roce 1945.

V době kulturního marasmu plné ústupků přesto vznikla působivá díla, která se i přes jistou míru tendenčnosti liší od filmů jeho konkurentů, mimo jiné vždy velkolepým hereckým obsazením. V textu rezonují také vzpomínky na hvězdnou éru první republiky či na dávná přátelství.

Universum, 400 stran, 1299 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Samantha M. Bailey: Dej si na ni pozor

Napínavý psychologický thriller o matce, která musí být neustále ve střehu, pokud chce udržet svou rodinu v bezpečí. Sarah Goldmanová toho má hodně, co chce nechat za sebou. Zejména Holly Monroeovou, mladou chůvu, kterou si s manželem Danielem najali na hlídání jejich malého syna Jacoba.

Zpočátku to vypadalo jako dokonalá spolupráce – Sarah měla chůvu, kterou její syn zbožňoval, a Holly našla mateřskou postavu, po jaké vždycky toužila. Sarah však nikdy nepatřila k důvěřivcům, a tak chůvu bedlivě sledovala.

Kalibr, 288 stran, 349 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Alena A. Gajdušková: Domácnosti našich babiček II.

Publikace Domácnosti našich babiček II je věnována zpracování, konzervování a uskladnění masa, ovoce, výrobě nápojů, a to alkoholických i nealkoholických, dále octů i ochucených olejů, sběru a zpracování planých rostlin. Závěrečnou kapitolu tvoří suroviny a recepty, které jsou zajímavé a neobvyklé a které nebylo možné díky jejich různorodosti jinak zařadit. Na konci každé kapitoly věnované výrobě či zpracování jednotlivých produktů jsou uvedené přesné recepty či návody, aby bylo možné konkrétní výrobky připravit.

Dauphin, 342 stran, 428 Kč (v e shopu 305 Kč)

Foto: Dauphin

Obal knihy

Dana Moree, Líza Urbanová: Mezi jevištěm a hledištěm

Co je divadlo utlačovaných? Jaká je jeho metoda? Jak vzniká představení a kdo jsou jeho ne-herci a ne-diváci? Na tyto a další otázky odpovídají autorky z pohledu jokera, tedy průvodce divadelních skupin a moderátora představení divadla utlačovaných. Jeho role spočívá jednak v práci se skupinou, která připravuje divadelní představení, jednak v práci s diváky. Popis jednotlivých fází vzniku představení je proložen rozhovory a také konkrétními příklady z realizovaných představení. Ve druhé části knihy sdílí své zkušenosti šest jokerů, kteří aktivně metodu divadla utlačovaných používají.

Karolinum, 198 stran, 224 Kč

Foto: Karolinum

Obal knihy

Jan Monhaupt: Zvířata v Hitlerově říši

O třetí říši byla již napsána celá řada knih. Málokterá se však zabývala vztahem nacistů ke zvířatům. Přitom tento vztah byl pro samotnou nacistickou ideologii jedním z ústředních témat, které pak dalekosáhle ovlivňovalo smýšlení i chování říšských Němců – od postoje k domácím mazlíčkům přes ochranu krajiny až po „očistu“ árijské rasy od Židů. Hmyz byl například součástí přípravy na válku, chov psů sloužil jako vzor pro rasovou mánii a jelen měl podpořit mýtus „pradávného německého lesa“.

Prostor, 264 stran, 397 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

Christopher Macht: Zpověď doktora Mengeleho

Rozhodoval o životě a smrti vězňů v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau. Pro své zvrácené experimenty si vybíral zejména ženy a děti, obzvláště ho zajímala dvojčata. Nikdy nebyl dopaden a potrestán, dokonce ani po útěku do Jižní Ameriky, kde ho po letech poznala bývalá vězeňkyně. Své rozhovory s Mengelem si zapisovala, tato kniha je jejich výsledkem.

Alpress, 208 stran, 289 Kč

Foto: Alpress

Obal knihy

Irena Obermannová: Babička

Xénie se stala babičkou. S tímto novým stavem se vypořádává po svém. Podobně jako se vztahem ke své vitální matce, aniž by si uvědomovala, že i energická maminka jednou umře. Stane se a Xénie má hluboký žal. Jako by toho nebylo málo, kdosi jí ukradne urnu s matčiným popelem. Při svém pátrání po urně se Xénie postupně dozvídá o své matce stále překvapivější věci. A také o sobě. Text čte sama autorka.

Témbr, 10 hod. 4 min, 349 Kč

Foto: Témbr

Obal audioknihy

Daniel Low-Beer: Archy života

Archy života jsou fascinujícím příběhem o přežití jedné rodiny a jejím návratu do míst, odkud pochází. Vypráví o dvou po sobě následujících únicích ze židovského ghetta do svobodného světa a sleduje pouť jména Löw-Beer. První únik začal v roce 1848, kdy Židé začali budovat v srdci Evropy zaslíbenou zemi, která jim umožňovala vést moderní styl života. Usadit se v ní ale nemohli, neboť byli roku 1938 zpět odesláni do ghett, když jejich kulturu zničili nacisté. Text čte herec a dabér Marek Holý.

Supraphon, 5 hodin 18 minut, 289 Kč

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám