Hlavní obsah

Nové knihy: Šťastná, Reidová a Gottwald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Básnická tvorba je v dnešní době poněkud upozaděná. Přesto básníci a básnířky, alespoň prozatím, nepatří k vyhynulým druhům. Irena Šťastná se prostřednictvím svých veršů zamýšlí nad časovým a prostorovým rozměrem života jako takového. Další kniha, která se zaměřuje na lidské životy, mapuje konflikt na Ukrajině. Pohledem tria nezávislých autorů. Další publikace, patřící do aktuální nabídky, se zabývají Islandem a jeho genderovou politikou, epidemií šířící se Sibiří a návodem pro duchovní cestu z temnoty užívání drog.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Irena Šťastná: Žena ve tvaru sklenice

Básnířka Irena Šťastná v sedmé sbírce rozšiřuje své časové a prostorové perspektivy při načítání lidského života. Ale je to drásavá snaha. Znovu se totiž ukazuje, že jeho běh se v neměnném a neústupném rytmu opakuje. Záškuby světa zmítajícího se uprostřed nemocné doby přerušují dramatické mikropříběhy. A v tomto šíleném tanci, který se marně snaží zkrotit a ovládnout matematicky přísná logika znamének a znaků, se jen střídají obrysy lidských bytostí.

Odeon – Edice poezie (Svazek 14), 72 stran, 199 Kč

Foto: Odeon – Edice poezie (Svazek 14)

Obal knihy

Amalie Howardová: Navždy buď mou vévodkyní

Lord Lysander Blackstone, vévoda z Montcroixu, usiluje o znásobení svého už tak značného jmění. V životě se setkal s nejednou zradou, a proto drží své emoce hluboko pohřbené. Slečna Geneviève Valeryová, ještě před nedávnem nadějná baletka, je nyní bez práce. Poté, co se odmítla stát milenkou zámožného mecenáše, byla okamžitě vykázána na ulici. Když náhodou zachrání život pohlednému vévodovi, pochybuje, že by toto setkání mohlo dopadnout lépe než její poslední střet se šlechtou.

Kalibr, 328 stran, doporučená cena 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

A. K. Mulford: Dvůr vysoko v horách

Devatenáctiletá Remy ví, že je dost možná poslední rudou čarodějkou. Už třináct let se jí daří skrývat se před lovci čarodějnic poté, co král Severního dvora porazil její domovský dvůr a vypsal na hlavy rudých čarodějnic odměnu.

Když narazí ve zdánlivě bezpečném hostinci na čtyři válečníky, dojde ke střetu s princem fae na osudové misi. Pohledný princ Hale z Východního království chce zastavit válku se Severním dvorem, než jeho království potká stejný osud jako kdysi Remyno. K tomu ale potřebuje rudou čarodějnici. Živou.

Může Remy princi důvěřovat?

Laser, 376 stran, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Eva Pospíšilová, Klára Pospíšilová: Letní bouřky

Tohle léto bude stát za to! Paulie a Floyd mají spoustu plánů: jezdit na kolech, hrát videohry, chodit na procházky se psem nebo na jídlo do Blinku, a hlavně si konečně sehnat nějaké holky na školní ples. Jeden okamžik ale všechno změní. Ona je to totiž pořádná změna, když se do vás nejlepší kamarád zamiluje. Přinejmenším to může vyústit v nedorozumění obřích rozměrů.

Yoli, 288 stran, 329 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Radomyr Mokryk, Soňa Koškinová: Ukrajina

Tři autoři, tři pohledy na válku. Každý pozoruje zápas o Ukrajinu ze svého úhlu. Každý z nich si také žije svůj osobní válečný příběh. Těch cizích slyšeli, viděli, vyfotili, popsali i zapomněli tisíce. Mnohé jim ale utkvěly v paměti a osobně je zasáhly. Jedinečná publikace, která kombinuje geopolitický a historický pohled na současnou rusko-ukrajinskou válku s osobním svědectvím a příběhy skutečných lidí. Texty jsou doplněny unikátními fotografiemi Ivy Zímové a předmluvou Petry Procházkové.

Jota, 208 stran, 448 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Eliza Reidová: Tajemství Sprakkar

Posledních dvanáct let se Island ve zprávě Světového ekonomického fóra o globální genderové nerovnosti řadí vždy na první místo v seznamu zemí, v nichž se úspěšně daří stírat nerovnosti mezi muži a ženami. Čemu vděčí ženy na Islandu za tak pozitivní zkušenosti? Proč dosáhla zdejší společnost tak významných pokroků, od zvolení první prezidentky na světě až po schválení legislativy zaměřené specificky na vyrovnání podmínek v práci i soukromém životě?

Jota, 319 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Yung Pueblo: Lehčí mysl

Na cestu uzdravení sebe sama se Yung Pueblo vydal v době, kdy jeho tělo i mysl byly silně poznamenané dlouhodobým užíváním drog. Při hledání cesty ven zjistil, že když poctivě prozkoumá a uchopí své úzkosti a obavy, od kterých utíkal, přestane se cítit jako cizinec ve vlastním srdci a mysli. Začal se věnovat meditaci, důvěřovat své intuici a postupně se cítil duševně lehčí a schopný cítit a projevovat lásku. Cesta to nebyla snadná a ještě neskončila, ukázala mu však, že uzdravit se je skutečně možné. A uzdravit se může opravdu každý, cesty jsou různé.

Jota, 255 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Tom Gottwald: Polibek Choroby

Není to vlahý vítr, co se žene Sibiří, ale smrt. Osada za osadou vymírá v bolestech a oběti ve smrtelné agónii vyznávají lásku něčemu, co by snad mohla být i bytost. Píše se rok 1908 a zastavit děsivou epidemii, při které v láskyplném objetí umírají desetitisíce lidí, přichází Michail Gerasimov. Snad nebude nový úkol pro talentovaného lékaře experimentální medicíny příliš a ubrání se polibku Choroby. Poznejte strhující příběh trpké lásky, infikované krve a šokujícího poznání. Příběh, v němž postavy pouze mlhavě tuší, zdali spí, nebo bdí, a noční luna nad jejich hlavami skrývá nejtemnější tajemství.

GoldenDog, 252 stran, 249 Kč

Foto: GoldenDog

Obal knihy

Faith Hoganová: Dámský klub půlnočního plavání

Hrabství Mayo je proslulé nejdelším pobřežím ze všech irských hrabství, nejvyššími mořskými útesy, divokou přírodou a také jako dějiště románů místní rodačky Faith Hoganové (1969). Spisovatelka se ve zdejším životě a krajině často inspiruje. Lidé žijící na pobřeží irského hrabství Mayo jsou věrni tradici celoročního koupání v moři, přestože teplota vody může klesnout až na sedm stupňů Celsia.

Prostor, 256 stran, cena 397 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

Christina Myers: Bláznivá jízda

Ruthii je osmatřicet. Právě přišla o práci a o snoubence, spí na rozvrzaném gauči u kamarádky a svůj světabol utápí ve víně. Cítí, že ona i její strádající bankovní účet potřebují nutně změnu. Inzerát jistého Davida Marche hledající pečovatelku, která by doprovodila jeho starou matku na cestě z východního pobřeží Kanady až k němu, do Vancouveru na druhém konci země. S představou štědré odměny a vítaného vytržení z každodenní rutiny tedy Ruthie nabídku přivítá s nadšením.

Metafora, 240 stran, 349 Kč

Foto: Metafora

Obal knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám