Hlavní obsah

Nové knihy: Palahniuk, Lutes, Roslund&Hellström, Indridason i Fieldingová a Steelová

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídku tohoto týdne ovlivňuje pondělní Světový den knihy, který se sobotním datem přináší bohatou hrst titulů z akce Knihománie. Úvodem dvanáctá kniha amerického mága Chucka Palahniuka, potom grafický román jeho rodáka Jasona Lutese. Vychází rovněž první z kriminálních románů švédské autorské dvojice Anders Roslund a Börge Hellström, dále norský detektivkář Arnaldur Indridason i americký klasik Ed McBain. Tři příběhy s ženskými hrdinkami napsaly Joy Fieldingová, Louise Bagshaweová a Danielle Steelová. Nádavkem tři komiksy legendárních autorů z USA, Japonska i Francie.

Článek

Chuck Palahniuk:

Prokletí!

Nové knihy

Dvanáctiletá Madison končí v pekle prý kvůli předávkování marihuanou. Má plné zuby jak života, tak smrti. Sotva se zorientuje, zjistí, že je poměrně nepohodlné trčet v cele a škrábat si uhry na čele. Soused s modrým čírem, který údajně jen něco šlohnul v supermarketu, jí pomůže ven a spolu s dalšími zatracenci se vydají na cestu k pekelnému ústředí. Je to cesta přes Oceán promarněného spermatu i Řeku zvratků. Prokletí! jsou typicky palahniukovská divoká jízda plná bizarností a úchylností.

Odeon, přeložil Richard Podaný, 224 stran, 249 Kč

Jason Lutes:

Berlín: Město kamene

Nové knihy

Píše se rok 1928 a nad Výmarskou republikou se stahují mračna. Ekonomika pokulhává, vláda porušuje podmínky příměří, nacistická i komunistická strana sílí. Berlín je pořád pestré a kulturní velkoměsto, které v Lutesově grafickém románu poznáváme nejen očima novináře Severinga a malířky Müllerové, ale i policisty Lemkeho, židovského studenta či matky samoživitelky. Historie tu není něco, co se lidem děje, lidé jsou jejími tvůrci – a právě nejistota jejich fiktivních životů na pozadí reálných historických událostí dává Lutesově Berlínu jeho neuvěřitelnou sílu.

BB art, přeložil Viktor Janiš, 216 stran, 299 Kč

Roslundöm:

Box 21

Nové knihy

Do stockholmské nemocnice přivezou ztýranou ženu a lékaři zděšeně zjišťují, že byla brutálně zbičována. Jmenuje se Lydia, je z Litvy a stala se obětí obchodu s bílým masem – několik let žila uvězněna v luxusním bytě, dokud si neodpracuje „dluhy“. V téže nemocnici kriminalisté Ewert Grens a Sven Sundkvist pátrají po důkazech k usvědčení nájemného vraha, muže, jehož má Grens už pětadvacet let důvod upřímně nenávidět. Příběhy dvou lidí posedlých touhou po pomstě a trestu se protnou v nečekaném dramatu: s dvojicí těl provrtaných kulkami a nemocniční márnicí plnou rukojmí. Kdo je však viník a kdo oběť?

Knižní klub, přeložila Irena Kunovská, 400 stran, 289 Kč

Arnaldur Indridason:

Oběť

Nové knihy

V jednom bytě v Reykjavíku je nalezen muž s podříznutým hrdlem. Zdá se, že pachatel i oběť se znali, neboť nic nenasvědčuje násilnému vniknutí. Komisařka Elinborgová spatří pod postelí kašmírový šál, který vydává podivnou vůni, a v kapse oběti je rovněž nalezena tzv. „znásilňovací droga“. Kolegyně komisaře Erlendura tuší, že vražda byla odplatou za brutální zločin, který nebyl nikdy potrestán. Zatímco se komisař Erlendur snaží ve fjordech vyrovnat s traumatickými zážitky z dětství, vyšetřuje Elinborgová vraždu, která otřese nejenom jí.

Moba, přeložila Eva Osinová, 264 stran, 319 Kč

Ed McBain:

Kočka v botách, Dům, co postavil Jack, Tři slepé myšky

Nové knihy

Matthew Hope, který se již definitivně stal expertem na trestní právo, opět vystupuje v úloze obhájce klientů, jejichž viny jsou podle mínění úřadu státního zástupce jako na talíři. Třeba v prostředním příběhu se ukazuje, že byste neměli nikomu vytahovat nůž z rány v hrudi, i kdyby šlo o vlastního bratra. Pokud ještě žije, po neodborném zásahu určitě vykrvácí. A pokud mu už není pomoci, dostanou se na střenku otisky vašich prstů. Nejsou-li po ruce žádní svědci, upadnete logicky do podezření z vraždy.

BB art, přeložili Miroslav Kosťál, Zora Wolfová, 576 stran, 349 Kč

Joy Fieldingová:

Až ji uvidíš

Nové knihy

Život Marcy Taggartové se roztříštil na kousky. Před dvěma lety ztratila milovanou dceru Devon, která údajně zahynula v Irsku při nehodě na moři. Tělo se nenašlo a Marcy nikdy nepřijala, že její dcera je mrtvá. Vidí ji všude kolem sebe… a když je sama na návštěvě v Irsku, uvidí ji za oknem kavárny doopravdy. Tak začíná zběsilý hon za přeludem, který je Marcyinou jedinou nadějí.

Ikar, přeložila Milena Havlová, 320 stran, 259 Kč

Louise Bagshaweová:

Osud

Nové knihy

Předčasně osiřelá Kate Foxová je rozhodnutá splnit vizi své udřené maminky, dosáhnout vzdělání a pracovat na vzhledu, aby se její život odvíjel podle scénáře hodného hollywoodských filmů. Jde za svým snem bez skrupulí. Poměrně slibná kariéra v módním časopise pro ni představuje jen startovní blok ke skoku do společnosti, v níž peníze jsou alfou a omegou úspěchu. Jakmile skočí, zjišťuje, že skutečnost se snu příliš nepodobá. Drobné trhlinky se mění ve velké díry a cáry iluzí ji tvrdě vracejí na zem.

BB art, přeložila Lucie Mikolášková, 304 stran, 249 Kč

Danielle Steelová:

Dědictví krve

Nové knihy

Brigitte Nicholsonové je osmatřicet a miluje svou práci i partnera Teda. O to větší je šok, když oznámí, že odjíždí do Egypta a s ní už nepočítá. Znejistělá Brigitte se upne na pomoc matce, která se zabývá rodinnou genealogií. Společně učiní objev: mezi předky je i indiánka Wachiwi, siouxská dívka, která se dostala až na dvůr Ludvíka XIV. a vzala si francouzského markýze. Pátrání Brigitte zavede do Severní Dakoty i do Paříže. Nepochopitelně přitahována osudem své předchůdkyně si zprvu ani neuvědomuje, že i její vlastní život se stal dobrodružnou cestou a krev v jejích žilách má stejnou sílu jako v ženě před dvěma sty lety.

Ikar, přeložila Dagmar Čápová, 296 stran, 229 Kč

Rjóči Ikegami, Kazue Koike:

Crying Freeman – Plačící drak 3

Nové knihy

Kultovní manga hvězdné autorské dvojice přináší další pořádnou porci dospělého čtení. Freemanovi se do rukou dostane Muramasa, démonický meč, který přináší smůlu a... smrt každému, kdo ho vlastní. Aby zkrotila zlovolného ducha meče, vydá se s ním Tygří orchidej, Freemanova manželka, trénovat k legendárnímu mistrovi šermíři. Toho bude ale nejdříve muset najít v Kowloonu, chudinské čtvrti tak příšerné, že oficiálně ani neexistuje. Nebezpečí, která v ní číhají, jsou však veskrze reálná, včetně zločinecké armády rozhodnuté prodat Tygří orchidej do otroctví.

Crew, přeložil Ľudovít Plata, 412 stran, 379 Kč

Scott Adams:

Dilbert 4: Na to, abyste přežili, nemáte dost pod čepicí

Nové knihy

Crew, přeložil Filip Škába, 128 stran, 199 Kč

René Goscinny, Albert Uderzo:

Asterix I - IV

Nové knihy

Pro mladé i starší čtenáře vychází první svazek souborného vydání komiksových dobrodružství hrdiny Asterixe a jeho mohutného přítele Obelixe. Obsahuje chronologicky první čtyři alba: Asterix z Galie, Asterix a zlatý srp, Asterix a Gótové a Asterix gladiátorem. Milovník neohrožených Galů, jejichž vesnice si uprostřed římského moře udržela volnost, se znovu setká nejen s hlavními hrdiny, ale i s náčelníkem jejich kmene Majestatixem, bardem Trubadixem i druidem Panoramixem, který dokáže uvařit kouzelný lektvar propůjčující mohutnou sílu.

Egmont, přeložily Zuzana Ceplová a Edda Němcová, 192 stran, 449 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám