Hlavní obsah

Nové knihy: Mrázková, Flegr a Parsons

Právo, Jan Šída

Publikace teoretičky, kurátorky a kritičky Daniely Mrázkové ukazuje, že i slavné fotografie mohou mít své skryté příběhy. Mezi další položky nabídky tohoto týdně patří třeba kniha biologa Jaroslava Flegra, ve které vysvětluje latentní svět virů tak, aby tomu rozuměl i jeho kocour. Klasický román Mechanický pomeranč, známý svým filmovým zpracováním s hercem Malcolmem McDowellem v hlavní roli, se zabývá tím, kam až mohou dojít terapeutické experimenty.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Daniela Mrázková: Příběhy slavných fotografií – skrytá tvář historie

Kniha vychází ke 182. výročí vynálezu fotografie. Za tu dobu vznikla celá řada obrazů ztělesňujících významné události, jevy a osobnosti, které se staly součástí kolektivní lidské paměti. Jsou neoddělitelnou částí našeho vědomí, jakousi kapesní příručkou historie – ať už si pamatujeme jména jejich autorů nebo ne. Navíc mají tyto slavné snímky svou další, skrytou tvář. Jsou to jejich příběhy. Příběhy stejně fascinující, jako snímky samy. Některé z nich tato kniha vypráví. Sestavené do časové chronologie od konce předminulého století po současnost jsou novou, málo známou či zcela neznámou podobou historie.

Fany, 216 stran, 622 Kč

Obal knihy

Tony Parsons: Žena bližního tvého

Na první pohled by se zdálo, že Tara Carverová vede dokonalý život. Je to milující matka, manželka a podnikatelka, která provozuje vlastní firmu. Přesně ten typ člověka, vedle nějž byste chtěli bydlet a se kterým byste se mohli stát i nejlepšími přáteli. Ale jaký člověk je Tara doopravdy? Jednoho šíleného večera se totiž Tara rozhodne tohle všechno ohrozit. Její perfektní život se rázem změní v noční můru, když jí ženatý muž, s nímž strávila jedinou noc, řekne, že s ní chce mít vážný vztah. A že ji ani její milovanou rodinu nenechá na pokoji, dokud mu neřekne ano. Zdá se, že z téhle situace je jen jedna cesta ven. A ta vede přes vraždu.

Moba, 376 stran, 303 Kč

Obal knihy

Ellery Lloyd: Není jako ty

Pro své oddané fanoušky je Emmy Jacksonová alias @mamabezobalu upřímná „Instamatka“, která vždycky říká věci tak, jak jsou. Pro svého skeptického manžela, vyhořelého spisovatele, který dobře ví, jak kreativně umí jeho žena zacházet s pravdou, je Emmy živitelkou rodiny a spolehlivým tahounem, který dokáže skvěle a bez skrupulí zpeněžit intimní detaily ze života rodiny. Pro jednoho ze svých nebezpečně umanutých sledujících je však ženou, která má všechno, ale nic z toho si nezaslouží. Když se její manželství začne pod tlakem rostoucího úspěchu hroutit a střelka jejího morálního kompasu se prudce vychýlí, kolem rodiny se začíná utahovat smyčka skutečného nebezpečí.

Moba, 336 stran, 279 Kč,

Obal knihy

Teresa Driscollová: Za to mi zaplatíš

Je to jen další obyčejná středa, dokud v redakci nezazvoní telefon a ze sluchátka se neozve děsivá výhružka: „Vezmu na tebe ocelovou strunu...“

Je to jen další obyčejná středa, dokud v redakci nezazvoní telefon a ze sluchátka se neozve děsivá výhružka: „Vezmu na tebe ocelovou strunu...“ Novinářka Alice Hendersonová je přesvědčená, že to není osobní. Že se jedná o útok na celé noviny. Brzy však pochopí, že opak je zřejmě pravdou.

Policejní vyšetřování nikam nevede, a tak Alicin přítel najímá soukromého detektiva Matthewa Hilla, aby na ni dával pozor. Situace se i tak s každým dnem vyostřuje. Někdo ji pronásleduje, ale proč...?

Ikar, 344 stran, 399 Kč

Obal knihy

Jaroslav Flegr: Milý Micíku, aneb Covid v Kocourkově

Jak se pozná „hodný“ a „zlý“ virus...? Proč a jakým směrem viry mutují, a můžeme to my, jejich lidští hostitelé, nějak ovlivnit? Jak to, že s denními počty nakažených se obvykle dlouho nic dramatického neděje, načež náhle a zdánlivě bezdůvodně vystřelí na několikanásobek...?

Na tyto a mnohé další otázky odpovídá známý evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr ve svých internetových článcích tak, aby mu rozuměl nejen jeho zrzavý kocourek Micík, ale především lidští čtenáři.

Universum, 208 stran, 359 Kč

Obal knihy

Alexandra Oliva: Otisk

Neexistoval jediný dobrý důvod pro to, aby se Linda Russellová narodila. Dvanáct let strávila odříznutá od okolního světa na odlehlé farmě jen se svou matkou a sestrou – dvojčetem.

Pak jednoho dne přelezla zeď a začala hledat pravdu. Čím víc odpovědí však objevuje, tím víc si přeje, aby všem kromě ní zůstaly skryty. Ve světě, který ovládají sociální média a moderní technologie, je však nemožné ukrýt cokoli. Svou minulost, svou identitu ani svou snahu nalézt v něm místo.

Kalibr, 312 stran, 399 Kč

Obal knihy

Aiden Thomas: Kluci ze hřbitova

Trans kluk Yadriel by se rád zavděčil své latinskoamerické rodině, která má problém přijmout jeho gender. Aby jim dokázal, že je pravý „brujo“ (kouzelník), rozhodne se s pomocí své sestřenky a nejlepší kamarádky Maritzy provést rituál s cílem vyvolat ducha jejich zavražděného bratrance. Něco se ale zvrtne a Yadriel místo něj vyvolá ducha Juliana Diaze – kluka z místní střední, který neměl zrovna nejlepší pověst.

Yoli, 392 stran, 399 Kč

Obal knihy

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám