Hlavní obsah

Nové knihy: Jirousová, Kissinger či Forsyth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Básně Marty Veselé Jirousové reflektují téma nenávratnosti smrti a každodennosti životních cest. Na cestách trávil svůj život také známý spisovatel Karel Čapek, jak je patrné z jeho fejetonů Italské listy. Mimo to najdeme v nabídce i příběh slavného fotbalového klubu Manchester United, paměti známého poradce prezidentů a politologa Henryho Kissingera či špionážní román Fredericka Forsytha z doby panování diktátora Saddáma Husajna.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Charlotte Linková: Osamělá noc

Anna Carterová jede sama ve svém autě domů. Necítí se moc dobře v téhle pustině, a tak je ráda, když se před ní vynoří jiný vůz a v něm také žena za volantem. Ale vzápětí se Anna stane svědkyní překvapivé scény. Uprostřed silnice náhle stojí muž, přinutí vozidlo před ní k zastavení a nastoupí do něj. Žena jede dál. Dobrovolně…? Anna z toho nemá dobrý pocit, zvlášť když o něco později zahlédne dotyčné auto stát v parkovacím pruhu. Ale přesto jede domů, aniž by něco udělala. A krátce nato se dozví o krutém zločinu.

Ikar, 376 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Marta Veselá Jirousová: Kohouti budou zpívat

Čtvrtou sbírkou Marty Veselé Jirousové se jako nit vine téma nemoci a umírání maminky Juliany, proměňující se vztah k ní. Je to nit tenká, neustále napínaná, pomalu se trhající lanko. A současně pevné pouto, tak pevné, že „ztrácíš-li se ty, ztrácím se i já“. Sbírka zachycuje hledání síly, opory, volání k Bohu ve vzteku i v pláči, každodennost, radost z maličkostí.

Odeon – Edice poezie (Svazek 16), 72 stran, 229 Kč

Foto: Odeon – Edice poezie

Obal knihy

Danielle Steel: Hra čísel

Eileen Jacksonová se ochotně vzdala vlastních snů, aby mohla se svým milovaným mužem založit rodinu. Společně si pak vybudovali obyčejný život ve státě Connecticut, perfektním místě pro výchovu dětí.

Když však Eileen zjistí, že se její manžel Paul po nocích stýká ve městě s mladší ženou, začne o obětovaných letech plných kompromisů pochybovat. Je na prahu čtyřicítky a přemýšlí nad tím, jak naloží se zbytkem svého života. Mezitím se Paul nastěhuje ke své přítelkyni Olivii žijící na Manhattanu…

Ikar, 256 stran, 299 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

RECENZE: Vzpurná přítelkyně z fašistické Itálie

Kultura

Matt Dickinson: Manchester United – Příběh úžasné sezony 1999

V roce 1999 zkompletoval Manchester United unikátní treble, když vyhrál Premier League, FA Cup a Ligu mistrů – ještě pozoruhodnější však bylo, jak se mu to podařilo, a také příběhy, které za tímto historickým úspěchem stály.

Když sezona začínala, byl Manchester United na prodej, končil legendární Eric Cantona, konkurenční Arsenal byl úřadujícím dvojnásobným mistrem, David Beckham byl po vyloučení během mistrovství světa nenáviděnou postavou národa, a dokonce i pozice manažera Alexe Fergusona byla zpochybňována.

Tato publikace je mnohem víc než jen kniha pro fanoušky Manchesteru United; je to vhled do budování týmu, vůle po úspěchu a příběh hrdosti.

Universum, 400 stran, 549 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Anne Frasierová: Pověz mi

Reni Fisherové a detektivovi Danielu Ellisovi není zlo cizí. Oba se stále potýkají s traumatickou minulostí. Právě ta je spojuje – stejně jako zločin, který musí vyřešit, než zemře někdo další. V kempu na kalifornské Pacifické hřebenovce je zavražděn průvodce a beze stopy zmizí ještě tři mladí turisté. Jediným vodítkem je děsivé video z místa činu, které se objevilo na sociálních sítích. Dívku, jež ho zveřejnila, se ale nedaří najít.

Kalibr, 280 stran, 379 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Aly Martinezová: Z popela

Když Eason zjistil, že se spletl a z hořícího domu nevynesl svoji ženu, ale její nejlepší kamarádku Bree, pohltila ho ochromující hrůza. Nikdo další totiž požár nepřežil – ačkoli po té noci jako by skutečně nežili ani oni dva…

Eason se coby svobodný otec bez střechy nad hlavou nastěhuje k Bree do domku pro hosty. A i přes pocit viny a hluboký žal spolu nakonec dokážou vytvořit jeden tým.

Ikar, 280 stran, 329 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Karel Čapek, Michal Huvar: Italské listy

K 100. výročí 1. vydání Čapkových Italských listů (1923), cestopisných fejetonů z dvouměsíční cesty autora za slunnou oblohou a klasickou výtvarnou kulturou, nabitých podněty, narážkami, hrou s ironií, jazykovým humorem a konfrontujících slavné památky s momentkami z ulice, vycházejí tyto coby II. díl výjimečné edice navazující formátem i grafickou úpravou na již vydané Obrázky z Holandska.

Zahrnuje knížku, kterou doplnil druhou s názvem Italské listy. Ty doplňuje flash karta s mimořádným obsahem – s filmem Italské listy aneb Zdraví a líbá KČ natočeným podle výše uvedené předlohy a s 300 fotografiemi z cesty.

Carpe diem, 216 stran, 719 Kč

Foto: Carpe diem

Obal knihy

RECENZE: Spolu s akcí ovládl Hakan Nesser i slovo

Kultura

Bret Weinstein, Heather Heyingová: Průvodce lovce-sběrače po 21. století

Kniha pojednává o výzvách hyper-novosti moderní společnosti a o tom, jak to, co v minulosti vedlo k ohromnému pokroku lidstva, může současného člověka vést k životu, který je zesláblý, zmatený a nezdravý. Heather Heyingová a Bret Weinstein jsou evoluční biologové, kteří nám připomínají, že ignorovat lidskou povahu se nevyplácí, pokud je naším cílem, aby společnost udržitelně prospívala do budoucna.

V knize rozkrývají delikátní snoubení přírody a kultury a zabývají se praktickými důsledky evolučních východisek na celou řadu oblastí – výchova, dospívání, škola, vztahy a mnoho dalších.

Institute H21, 379 stran, 441 Kč

Foto: Institute H21

Obal knihy

Frederick Forsyth: Boží pěst

Poté, co v létě roku 1990 zaútočil Saddám Husajn na Kuvajt, začaly v Saúdské Arábii přípravy na největší bojovou akci od druhé světové války. Obrovské množství vojenské techniky, kterou západní mocnosti proti Husajnovi shromáždily, nepřipouštělo žádnou pochybnost o tom, jak blížící se konflikt dopadne. Západní tajné služby jsou přesto nadmíru zneklidněny – je totiž možné, že Irák vyvinul jakousi neznámou zbraň hromadného ničení. Pracovníci amerických a britských tajných služeb začnou zoufale hledat informátora, který by vyzradil Husajnovy úmysly.

Kalibr, 656 stran, 549 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Henry Kissinger: Umění politické strategie: šest vůdčích postav moderního světa

Politolog, historik, poradce pěti amerických prezidentů a laureát Nobelovy ceny míru Henry Kissinger analyzuje kariéru šesti státníků: Konrada Adenauera, jenž po druhé světové válce přivedl poražené Německo zpět do společenství národů. Charlese de Gaulla, díky němuž se Francie postavila po bok vítězných Spojenců. Richarda Nixona, který vyvedl USA z konfliktu ve Vietnamu. Anvara Sádáta, jenž po čtvrtstoletí konfliktů přinesl na Blízký východ vizi míru. Li Kuang-jaa, který ze Singapuru vytvořil zajištěný, blahobytný a dobře řízený městský stát. A Margaret Thatcherové, jíž se podařilo obnovit hrdost a mezinárodní postavení Velké Británie.

Prostor, 552 stran, 697 Kč

Foto: Prostor

Obal knihy

FOTO: Od Putina po Merkelovou, zesnulý Kissinger jednal s politickou špičkou celého světa

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám