Hlavní obsah

Nová turistická atrakce v Madridu? Socha mrtvého Pabla Picassa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko si ve velkém připomíná padesát let od skonu jednoho z největších světových umělců, Pabla Picassa. Jeho tvorbu připomínají umělci napříč žánry. K nejdiskutovanějším dílům pak nyní patří socha, kterou zhotovil Eugenio Merino. Je totiž velice realistická, jak ukazují i záběry, které zachytila agentura AP. K vidění je v Madridu.

Socha mrtvého Picassa dominuje madridskému veletrhu uměníVideo: AP

 
Článek

Španělská média v souvislosti s exponátem poukazují na fakt, že se socha stala jedním z nejfotografovanějších objektů, které se k Picassovi pojí. „Svědčí to hlavně o nás, o tom, jak v současnosti s kulturou zacházíme: je to turistická atrakce,“ konstatuje AP.

Centrem oslav půl století od Picassova skonu je hlavně Madrid, kde můžete nyní zhlédnout hned několik výstav, zajít i na jiné kulturní akce. Projekt nazvaný Celebrating Picasso 1973-2023 společně připravili Francouzi a Španělé, tedy země, s nimiž slavný evropský umělec svůj neobyčejný život hlavně spojil.

Picasso se narodil ve španělské městě Málaga, a to 25. října 1881, zemřel pak ve francouzském městě Mougins, 8. dubna 1973.

Díla Pabla Picassa vynesla 2,4 miliardy

Kultura

V rodišti Pabla Picassa i známého vína. Na skok ve španělské Malaze

Cestování

Anketa

Fotíte se běžně u uměleckých děl?
Ano
8 %
Ano, ale pečlivě si je vybírám
8 %
Ne
84 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Eugenio Merino

Výběr článků

Načítám