Hlavní obsah

Nohejbalový turnaj rockerů vyhrál Medvěd 009

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražských Vršovicích se ve středu již podvanácté uskutečnil turnaj rockových skupin v nohejbalu Festonda Cup. Zúčastnila se ho špička české klubové scény. Jeho vítězem se stala úvalská kapela Medvěd 009. Na druhém místě skončili UDG a třetí Devil’s Autumn.

Foto: Lucie Levá

Zpěvák Czenda Urbánek ze skupiny Support Lesbiens. Jinak člen v minulosti pětkrát vítězné kapely Post-It.

Článek

Festonda Cup se poprvé pod tímto názvem uskutečnil v roce 2005. Navázal na Festival u břehu moře, který se v letech 1998-2003 pravidelně konal v Chorvatsku. Spoluzakladatelem nohejbalového turnaje je Roman Korbut.

„Před patnácti lety jsem organizoval pro české kapely pobytový zájezd v kempu v Chorvatsku. Muzikanti tam jezdili se svými fanoušky, hrálo se tam a pařilo. Líbilo se mi, že se tyto dvě skupiny mohou setkat jinak než na koncertech. Poznali jsme se tam s Jirkou Zemánkem, baskytaristou skupiny Wohnout, a napadlo nás, že tam uspořádáme pro muzikanty nějaký sportovní turnaj. Hledali jsme sport, který pro ně nebude náročný, a dostali jsme se k nohejbalu, jenž je schopen hrát skoro každý,“ řekl Korbut Právu.

Foto: archív Festonda Cup

Vítězná skupina Medvěd 009.

Odtud už bylo jednoduché přenést turnajový nápad do České republiky. „Aby se muzikanti mohli potkávat a nikam nespěchali, rozhodli jsme se akci uspořádat v týdnu. O víkendech totiž všichni někde hrají. A jsou tu i někteří, kteří se zúčastnili všech dvanácti ročníků,“ dodal na dvorcích Sokola Vršovice II., kde se turnaj konal, Korbut.

Historicky nejvíce turnajových prvenství má na svém kontě dnes již neexistující pražská skupina Post-It. Vyhrála pětkrát. Její zpěvák Czenda Urbánek hrál letos za skupinu Support Lesbiens, které je aktuálně členem.

Dvacet týmů

Středečního turnaje se zúčastnilo dvacet týmů. „Původně jsme jich měli přihlášených asi sedmadvacet, ale jak už to u muzikantů, někteří na poslední chvíli z různých důvodů odřekli,“ usmál se Korbut.

Foto: Lucie Levá

Spoluzakladatel turnaje Roman Korbut (vlevo) a člen skupiny Cocotte Minute Czendál.

Na kurtech se po celý den proháněli členové skupin Wohnout, UDG, Support Lesbiens, O5 a Radeček, Ukradený ovoce, Imodium, Blue Effect, Cocotte Minute, Vypsaná fixa, Medvěd 009 a dalších. Bylo velmi teplé počasí, odpoledne se ale přihnala dešťová přeháňka a program turnaje se posunul až do večerních hodin.

„Rád si na tenhle turnaj jezdím zasportovat a potkat se s lidmi, s nimiž se setkáváme třeba na festivalech nebo v klubech při koncertech, ale nemáme tam čas si pohovořit,“ řekl Právu Honza Křížek, zpěvák skupiny Blue Effect. „Je to šance potkat se v nehudebním prostředí. Spousta lidí přichází s dětmi, takže je to vlastně taková příjemně hudební nehudební aktivita.“

Počet jelit

Vítězem loňského ročníku se stala skupina UDG, která letos skončila druhá. „Myslím si, že sportovní úroveň muzikantů, kteří na tomto turnaji hrají, je solidní. Vyhrává tým, který nejméně kazí. Nikdy jsem si nemyslel, že jsme nejlepší, věřil jsem ale tomu, že jsme nejvyrovnanější. To znamená, že v sestavě nemáme žádné totální jelito a díky tomu se pokaždé dostaneme docela daleko, loni až na první místo. Ostatní týmy třeba mají ve svém středu jednu silnou individualitu, ale zbytek je slabší, anebo se někdo opije a nahradí ho někdo z řad manažerek a manažerů, kteří už nedosahují ani průměrné úrovně,“ sdělil Právu s úsměvem a nadhledem Jugi, bubeník skupiny UDG.

Tomino, zpěvák šumperské kapely O5 a Radeček, přiznal, že je pro svůj tým spíše přítěží. „Pokud jde o mě, všechno je špatně. S kapelou se turnaje zúčastňujeme pět let a máme na kontě jedno vítězství. Stalo se to před dvěma lety, kdy jsem ale v týmu nebyl, protože jsem nemohl přijet. Předtím ani potom, vždy s mou účastí, jsme nevyhráli. O to větší motivací pro mě je na turnaj jezdit a nějak to napravit. Letos to ale nevypadá,“ přiznal odpoledne přímo na kurtu zpěvák.

Foto: Lucie Levá

Tomino z kapely O5 a Radeček.

Bez ohledu na to, co si kdo o svém přínosu týmu myslí, to ale bylo ve středu velmi příjemné a přátelské setkání českých i slovenských muzikantů. Ty reprezentovali zástupci kapely Polemic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám