Hlavní obsah

Nicki Minaj zaplatí 9,7 milionu za jediný sampl Tracy Chapmanové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raperce Nicki Minaj se těžce nevyplatilo využití cizího nápadu z písně Baby, Can I Hold You Tonight od písničkářky Tracy Chapmanové. Aby ukončila soudní spor, zaplatí 450 000 dolarů (cca 9,7 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Nicki Minaj

Článek

Písničkářka je pověstná tím, že nesnáší, když lidé používají její nápady ve své hudbě. Zažalovala Nicki Minaj už v roce 2018, protože její motiv z Baby, Can I Hold You Tonight zazněl v rapovém songu Sorry. Ten sice oficiálně nevyšel, ale stejně se dostal do rádia i na internet.

Minaj tvrdí, že píseň složila společně s Nasem pro své čtvrté album roku 2018, a využila sampl z dancehallového tracku Jamajčana, který si říká Shelly Thunder. Ten právě obsahuje motiv z Baby, Can I Hold You Tonight, ale Minaj tvrdí, že to nevěděla.

Když se to později dozvěděla, pokusila se získat povolení, to ale autorka písně kategoricky odmítla, stejně jako to odmítá ostatním.

Foto: Profimedia.cz

Tracy Chapmanová je americká písničkářka, která se proslavila v 80. a 90. letech.

Nejdříve soudkyně rozhodla ve prospěch raperky, s odůvodněním, že je to v hip-hopu běžné a umělci musí mít tvůrčí svobodu. Také ale nařídila, aby se ještě projednalo, jak se mohla skladba dostat ven a kdo ji šířil. Další jednání se však konat nebude, protože písničkářka přijala nabídku Nicki Minaj na 450 000 dolarů.

Tracy Chapmanová je americká písničkářka, která se proslavila v 80. a 90. letech. Pochází z chudých poměrů, což se odrazilo v sociálně kritických textech. Zpívá je nenapodobitelným hlasem, sytým a hluboko posazeným. Její písně se vyznačují melancholickou atmosférou a průzračnými aranžemi, přičemž citlivě míchá folk, soul, blues, reggae i funk.

Debutovala v roce 1988 deskou nazvanou Tracy Chapman a pokračovala tituly Crossroads, Matters of the Heart, New Beginning nebo Telling Stories. Poslední písně složila v roce 2008 (Our Bright Future), načež se odmlčela.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám