Hlavní obsah

Nick Cave vystoupí v květnu v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější australský zpěvák, charismatický autor temných balad, herec a spisovatel Nick Cave vystoupí 24. května v pražské Aréně HC Sparta.

Článek

Nick Cave začínal v Austrálii jako punker, ale ze začátku dlouho nemohl prorazit. Pobýval také v Londýně a v Berlíně, kde se seznámil s německým muzikantem Blixou Bargeldem a následně založil známou kapelu Nick Cave And The Bad Seeds.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých letech se proslavily jeho nezaměnitelné depresívní balady, často inspirované i lidovou hudbou. Ačkoliv nikdy nepřekročil hranici vlezlé líbivosti, začaly ho poslouchat tisíce popových fanoušků. Cave fascinoval svým zvláštním melancholickým pěveckým projevem na pomezí blues a šansónu i dekadentní stylizací vyděděnce.

Absolutního vrcholu, alespoň po komerční stránce, dosáhl v polovině devadesátých let s nezapomenutelným duetem Where The Wild Roses Grow, který natočil s popovou hvězdičkou Kylie Minogue. Důkazem jeho nadčasového významu je i to, že ho přes 15 000 lidí zvolilo za druhý nejlepší duet v dějinách populární hudby v anketě, která se konala předloni na Novinkách.

Nick Cave ovšem není jen zpěvákem. Píše knihy, scénáře a hraje ve filmech. Nejslavnější z jeho snímků jsou Nebe nad Berlínem a nedávný western The Proposition, ke kterému napsal scénář i hudbu.

Český pořadatel zatím koncert oficiálně neoznámil, vstupenky proto ještě nejsou v prodeji. Obvykle tak učiní do několika dnů po zveřejnění informací o koncertě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám