Hlavní obsah

NethWorks láká na holandský design, ethno-funk i divadlo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival NethWorks.cz, přibližující nizozemskou kulturu, zavítá v září do Prahy, Brna a Jihlavy. Pro zájemce o architekturu, výtvarno, hudbu i divadlo je připravena řada akcí včetně koncertu funky experimentátorů Dash!.

Článek

Dash! tvoří čtyři hlasy, saxofon, basa, bicí a perkuse. Dali se dohromady v roce 2004 kolem ústřední postavy, známého holandského jazzmana Maartena Ornsteina. První album Dash! mělo v Holandsku nadšené recenze a skupina pak vyrazila dobýt Evropu. Druhé a zatím poslední je CD Zwaar Water.

Jejich divoká eklektická tvorba nenechá posluchače ukolébat, překvapuje prudkými zvraty. Rytmicky i melodicky složité skladby do sebe nasákly world music i free jazz, prakticky vždy se ale točí kolem funkového podkladu. Lze v nich hledat stopy Joe Zawinula, Funkadelic nebo Franka Zappy.

"Během NethWorks.cz 2010 se budou Nizozemci a Češi setkávat na významných kulturních akcích jako jsou Designblok, 4+4 dny v pohybu nebo na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Veškeré související informace, detailní program a další zajímavé informace budou od 1. září 2010 průběžně zveřejňovány na www.nethworks.cz," uvedla Lucie Čunderlíková z agentury Smart Communication.

Festivalu se účastní například Nataša Novotná a Václav Kuneš, kteří spolupracovali se slavným holandským Netherlands Dans Theatre, se svým souborem 420PEOPLE (www.420people.org/). Propojení tance, hudby, výpravy a nápadité scénografie pak nabídne účinkování tělesa Club Guy & Roni (www.clubguyandroni.nl) v rámci přehlídky 4 + 4 dny v pohybu.

Tradičně silná bude prezentace holandského designu a architektury: v rámci přehlídky Designblok se například představí vlivný Richard Hutten (www.richardhutten.com), jeden z nejúspěšnějších nizozemských návrhářů. Pozornost se zaměří i na výtvarné umění – jak to současné (např. v rámci rezidenčních pobytů nizozemských umělců v MeetFactory), tak staré - v pražské Národní galerii bude přednášet Gary Swartz, jeden z největších odborníků na Rembrandtovu tvorbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám