Hlavní obsah

Není. Audioknižní příběhy o ztrátách a pomíjení

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariusz Szczygieł (1966) patří nesporně mezi nejznámější a nejrespektovanější současné polské novináře, publicisty a spisovatele. Jako zapálený čechofil je důvěrně známý i našim čtenářům, a to především díky knize Gottland (2006), která v esejistických reportážích mapuje sto let české historie a jež se stala bestsellerem jak u českých čtenářů, tak u severních sousedů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Mariusz Szczygiel

Článek

V současnosti se objevila na trhu v audioknižní podobě jeho novinka Není. Jedná se v podstatě o soubor literárních reportáží a fejetonů na jedno společné téma, téma pomíjení a ztrát. V působivých a osobně zabarvených vyprávěních se tu posluchač seznamuje třeba s osudy české básnířky Violy Fischerové a jejího manžela, populárního českého spisovatele Karla Michala, který svůj život tragicky uzavřel při společné emigraci.

Součástí je i poutavé vyprávění o životních peripetiích majitelky slavné pražské vily Milady Müllerové, reportáž o albánském malíři zapovězeném za komunistických časů pro nedostatek optimismu, o polském výtvarníku – performerovi, jehož díla mizí z veřejného prostoru, protože provokují.

Foto: Audiotéka

Obal audioknihy

Burcující je příběh ženy, která umlátila dítě, a přesto zůstala učitelkou a stala se navíc i ministerskou poradkyní. Naopak, jistý sentimentální půvab má vyprávění o autorově otci, který, stejně jako on, miluje Prahu a přijíždí se s ní rozloučit.

Ve Szczygiełově knize se mísí novinářská obratnost a schopnost držet se tématu se všemi detaily a souvislostmi s darem přesvědčivého vypravěče a čtivého prozaika. Ne náhodou se proto Není stalo v hlasování polských čtenářů nejlepší polskou knihou roku 2018 shrnující nejlepší reportáže desetiletí.

K posluchači se dostává v kvalitní audioknize v režii Ondřeje Černého v podání Heleny Dvořákové a Petra Štěpána.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám