Hlavní obsah

Nemocnice na kraji města je crazy komedie!

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od tvůrců Nemocnice na kraji města po 20 letech nebylo hezké kápnout božskou až v pátém pokračování, nicméně je to venku. Díl nazvaný Zpověď je zřejmě klíčový, což je po ospalém předešlém pokračování (a ostatně i prvním, druhém a třetím) to pravé osvěžení. Nový seriál má být chápán jako crazy komedie.

Foto: Martin Močarník

Poděkování fanouškům po zápase.

Článek

Pokud na to divák dosud nepřišel a všudypřítomný humor mu připadl krotký, dostal ho v pondělí takový příděl, že se z něho sotva kdy vzpamatuje. Servíroval se mu na mnoho způsobů, pokaždé ale k popukání.

Považte. Blažejova sekretářka si myslela, že se pan primář s někým v kanceláři hádá, zatímco on si nahrával svou morální obhajobu na diktafon. Když pak přidala doušku o tom, že pan Vojíř má všechna vyšetření za sebou a chybí jen to na graviditu, situační americká komika šarže Bláznivých střel byla necudně odhalena a Leslie Nielsen kdesi v dáli naprázdno polkl.

Úžasný vstup MUDr. Novosada mezi účastníky dialogů se zřejmě stane národní hláškou, jak se to dnes nosí. "Tak ty myslíš tu tlustou od rentgenu? Tak na tu si dej pozor, mě málem zalehla," vrátil smeč v bravurním dialogu MUDr. Machovcovi a šmahem zpochybnil všechno, co se o něm v seriálu dosud nalhalo.

Na suchý anglický humor je specialista Vašek Pěnkava, v celém dílu zmlácený, aby s ním v tomto od poloviny držel basu synek Matěj. "Tatínku, co mám dělat?" zeptal se ho zlomený poté, kdy bezpochyby schizofrenní matka vyhodila jeho milou Kamilu z bytu. "No co... To ti řeknu přesně. Nevím," dostalo se mu odpovědi a jako by vzduchem prolétl celý Monty Pythonův cirkus.

Vrcholným momentem byl odchod MUDr. Klobouka z ložnice milované Elišky. Do té chvíle nic netušící dr. Králová je načapala ve vlastním bytě takřka in flagranti. Nechat boty v předsíni a odejít bez nich je silná káva i pro Tarantinovy drsné černohumorné vize. A když mu je druhý den matka vrátila v igelitovém pytli, kdosi na sídlišti zvolal "bingo".

Vrcholným momentem byl odchod MUDr. Klobouka z ložnice milované Elišky. Do té chvíle nic netušící dr. Králová je načapala ve vlastním bytě takřka in flagranti. Nechat boty v předsíni a odejít bez nich je silná káva i pro Tarantinovy drsné černohumorné vize. A když mu je druhý den matka vrátila v igelitovém pytli, kdosi na sídlišti zvolal "bingo".V takové společnosti gagů bylo zákonitě složité nalézt moudrost dílu, ovšem nakonec se urodila. "Ale to už je dávno. Tak dávno, že i les dokázal zmizet," pravila Bety Čeňková na procházce se sousedovic synkem poté, co se podivil, že ta, o níž jeho otec tvrdil, že je stará panna, měla vůbec někdy muže.

Sledovanost Nemocnice

Bez ohledu na rozpačité přijetí prvních dílů Nemocnice na kraji města po dvaceti letech u kritiky, volné pokračování kultovního Dietlova seriálu stále sleduje v pondělí nadpoloviční většina diváků. Jejich počet se po prvotním poklesu ustálil a pohybuje se nad 3 milióny lidí, což představuje 65 - 70 procent z těch, kdož v pondělí večer usedají k obrazovkám. Po mírném nárůstů u čtvrtého a pátého dílu, přišel pokles a další vzestup. Seriál pravidelně sleduje 3 až 3,5 miliónu dospělých diváků.

Mnohokrát opakovaný Komisař Rex se pohybuje kolem sedmi osmi procent, osciluje pouze sledovanost Volenky na Nově.  

Sledovanost v procentech u diváků nad 15 let podle ATO-mediaresearch. 

Nemocnice   Volenka    Rex

15. 12.   67,7 (3,2 mil)   18,9    3,7 (Paralympionik roku)

8.12.   65 (3,1 mil)     19    8

 1.12.  70,9 (3,4 mil) 16,6    9,4

24.11. 64,5 (3,01 mil) 22,6   8,1

17.11. 67,2 (3,4 mil)   22,0   9,6

10.11.  68,2 (3,2 mil) 16,8   8,6

 3.11.   64,9 (2,9 mil)  24,6    6,9

27.10. 70,6 (3,4 mil) 16,7     8

20.10. 77    (3,9 mil)  13,9    4,9

Mimochodem, MUDr. Čeňková sehrála skvělou parodii na parkové úchyláky. Scéna, kdy zpola skryta za stromem okukuje cosi v dáli, patří k nejlepším v seriálu vůbec. Smyslů má totiž nejméně pět. Buď civí na nemocnici, sanitku, trousící se pacienty, vztyčující se závoru (zřetelný to freudovský symbol), anebo ji tam tvůrci švihli omylem.

Reklama

Související témata:

Související články

Seriál Nemocnice se těší zájmu zahraničí

V pondělí večer od 20 hodin vstoupí na obrazovku ČT 1 nových třináct dílů legendárního seriálu - Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. O jeho koupi...

Nemocnice, ve které nemůže být hůř

Hrdinové a hrdinky nejpopulárnějšího československého seriálu se vrátili na místo činu. Po dvaceti letech jsou uvězněni ve své nemocnici v době reálné skrz...

Výběr článků

Načítám