Hlavní obsah

Nekončící pestrý život Čechomoru

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čechomor je jedna z nejvytíženějších skupin v republice. Současně patří k nejslavnějším, za což může skutečnost, že přináší lidové písně v nových úpravách a nabízí je současníkům. Misionářská činnost. Není divu, že jí za čas začala být vlast malá a že se již před lety rozhodla podnikat osvětové výpravy do světa.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Do Ameriky?

Že se Čechomor objevil v říjnu na několika evropských koncertech společně s britskou skupinou Killing Joke asi málokoho překvapilo. Vede je totiž Jaz Coleman, chlapík, který s Čechomorem spolupracoval na albu Proměny, jež vyšlo před dvěma lety a skupině nejspíš zajistilo dočasnou nesmrtelnost.

Možná i Colemanovi, protože jeho parketa byla do té doby jinde. Svou skupinu vedl v psychedelickém hlukovém duchu a kdo navštívil jejich koncert, musel často pro nadměrnou hlasitost opustit sál.

"O společném turné se bavíme od alba Proměny," přiznává houslista a zpěvák Karel Holas. "Prošli jsme obdobím, kdy jsme si říkali, že by to bylo dobré, i kdy jsme pochybovali o tom, jestli by naše hudba s jejich bigbítem šla dohromady. Když se Jaz zmínil, že budou mít na podzim turné, zeptal jsem se ho, jestli s námi počítají."

V Evropě absolvovali devět koncertů a pozitivní odezvě se podivili. Všechno se totiž domluvilo tak rychle, že se Čechomor nedostal ani na plakáty. Diváci přišli do klubu a namísto Killing Joke si na pódim stoupla neznámá kapela s houslemi. "Mělo to dva pozitivní dopady. Zjistili, že existuje Česká republika a že v ní funguje Čechomor. Na našich internetových stránkách se objevily vzkazy, že to bylo příjemné překvapení, kde si mohou koupit desku a kdy zase přijedeme," našel pozitiva Holas.

Malá statistika. Killing Joke mívají při svých koncertech hlasitost až sto dvacet decibelů. Čechomor si ji odpustili, i když se hrálo na vercajk hostitelů a dosíci by toho šlo. Přesto prý hráli za dobu své existence nejhlasitěji. "V jednání je, že bychom mohli od poloviny příštího února jet jako předkapela Killing Joke dál. Při tom bychom se mohli podívat i do Ameriky," podotýká zpěvák a kytarista František Černý.

Cikánský způsob života

 "Byl to v podstatě cikánský způsob života," vyzradil Holas. "Koncert, autobus, cesta, neznámé město, koncert a dokola. Killing Joke mají zvláštní druh humoru. Kdo je nezná a koukal by se na jejich přežívání zpovzdálí, určitě by se vsadil, že se pozabíjejí. Někdo řekne něco strašně ostrého, co ostatní pozuráží, ale za dvě minuty se tomu všichni smějí."

Tolik Britové, ale co naši? Sjezdili spolu lán světa a mohou si občas lézt na nervy.

"Byli jsme spolu jen deset dní, což není tak dlouho na to, abychom se namočili do ponorkové nemoci. Když jsme to ale před časem v kapele řešili, domluvili jsme se na nastolení určité ohleduplnosti. Neřešíme věci drsným humorem, spíš máme takový jemnější. Funguje to," vysvětlil Holas.

Dlouhá cesta je ale dlouhá cesta. Doma na muzikanty čekají rodiny, manželky, přítelkyně i děti. Oni navíc nejsou kapela, která by trávila noci v hotelích ve společnosti lehkých fanynek. To mají dávno za sebou.

"Stává se mi, že mívám tak po osmi dnech pocit, že bych se chtěl vrátit," přiznal Černý. "Začnu to tedy vnímat obráceně: jsem s klukama z kapely a mám to štěstí, že si s nimi mohu povídat pořád a o všem."

Volný vztah s Dusilovou

Momentálně zastihnete Čechomor na česko-sloveském klubovém turné. Je to velký návrat, není to tak dávno, co brázdili republiku vyzbrojeni objemným symfonickým tělesem a hrající pouze ve sportovních halách.

"Jsme muzikanti a chceme hrát. Nehodláme skončit jako kapely, které zahrají deset koncertů ročně a je vyděláno. S Killing Joke jsme jeli po klubech, které měly kapacitu do dvou tisíc lidí. Byla tam neopakovatelná atmosféra, takovou v halách nebo na stadiónech nezažijeme," vysvětlil Černý.

K tomu mají chuť diváky neustále překvapovat. Vzpomněli si na písničky, které před nimi dosud nehráli a dokonce na ty, které nejsou na albech či budou mít světovou premiéru.

Zpěvačka Lenka Dusilová, která ke skupině ve velké míře patří, na turné nehostuje, ale tu a tam na pódium přece jen zabrousí. Je to věc dohody.

"Máme spolu volný vztah. Buď požádáme my ji, aby s námi jela, protože by se nám její účast v programu hodila, anebo zavolá ona nám, že nemá co dělat a že by s námi ráda vyrazila," objasnil spojenectví Holas.

K návštěvě klubového koncertu si pak bude moci fanoušek skupiny nadělit čerstvé CD a DVD nazvané Proměny Tour 2003. Nabízí záznam koncertu se symfonickým orchestrem letos 11. dubna v Praze.

"Šlo o největší koncert na turné. V hlavním městě byla navíc veškerá technika, takže jsme ušetřili spoustu peněz, protože jsme ji nemuseli nikam tahat," vysvětlil Holas.

Prodaná nevěsta

Jak už bylo řečeno, příští rok bude mít Čechomor spoustu práce, ku své potěše. Kromě chystaného turné s Killing Joke je připravena též realizace projektu s bratry Formany.

"Jde o Prodanou nevěstu. Jako zpěvohra vznikla už před sedmi lety v pražském Divadle U hasičů. Podle předběžných domluv by měla v obnoveném provedení fungovat na bázi spolupráce naší skupiny, herečky Evy Holubové, Lenky Dusilové, která to ale ještě neví, a bratrů Formanů. Mělo by se hrát v Praze a všechno závisí na tom, jestli vznikne prostor, který je už ve fázi realizace," prozradil s těžkým srdcem Černý, který nerad mluví o polotovarech.

Pokud všechno dobře dopadne, mělo by se za rok na podzim hrát na dosud neznámém místě tucet představení za sebou a tečku za tou slávou udělá nejspíš koncert Čechomoru.

"Franta by měl vystupovat jako herec, protože to má v krvi," dodal Holas. "No a já bych měl hrát Smetanovu hudbu. Mám ji v krvi."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám