Hlavní obsah

Největším favoritem letošních Oscarů je Země nomádů

Právo, Věra Míšková

Se Zlatým lvem z loňského festivalu v Benátkách, Zlatým glóbem za nejlepší drama a nejlepší režii a se šesti oscarovými nominacemi jde do finále o zlatou sošku Americké akademie umění a věd Země nomádů.

Teaser k filmu Země nomádůVideo: Searchlight Pictures

 
Článek

Film přináší velmi aktuální témata, je výtečně napsaný a natočený, s dechberoucím hereckým výkonem Frances McDormandové, která je i producentkou a hlavní iniciátorkou filmu, ale také s obdivuhodnými výkony mnoha skutečných novodobých nomádů, kteří křižují Ameriku ve svých dodávkách či karavanech.

„Domov mám, nemám jen dům,“ odlišuje jedenašedesátiletá hrdinka filmu Fren bezdomovce od nomáda. Ona sama se na cestu po sezonních pracovních místech vydala ve své bílé dodávce poté, co v nevadském městě, kde s manželem a pak i po jeho smrti žila, došlo k ekonomickému kolapsu a město de facto zmizelo z mapy stejně jako jeho označení ze seznamu poštovních směrovacích čísel.

Na své pouti se setkává s komunitou lidí, kteří si stejně jako ona vybrali (většinou pro podzim života) nezávislost jako životní program. Jejíma očima tak objevujeme amerického nomádského ducha a krásu přírody od Badlands v Jižní Dakotě až po nevadskou poušť a pacifický severozápad, kterou vykouzlil nominovaný kameraman Joshua James Richards.

A zažíváme spolu s ní i pocit, jak málo obvyklých věcí a hodnot člověk k životu potřebuje.

Od knihy k filmu

Frances McDormandová a producent Peter Spears získali v roce 2017 práva na zfilmování knihy Země nomádů: Jak přežít v Americe v 21. století, kterou napsala brooklynská spisovatelka Jessica Bruderová. A když pak McDormandová viděla na festivalu v Torontu western čínské režisérky Chloé Zhao Jezdec, ucítila v ní tu pravou filmařku pro svůj projekt.

„Přitahovala mě režisérka, která využívala westernového žánru, aby vyprávěla univerzálnější příběh o vítězství nad problémy a o touze přežít a přizpůsobit své sny,“ říká McDormandová.

Zhao, která má nominaci za nejlepší adaptovaný scénář, režii i střih, vzpomíná: „Vlastně jsem si zrovna stavěla vlastní dodávku, čistě z toho důvodu, že jsem při natáčení prvních dvou filmů často spala ve svém subaru. Ale neměla jsem skoro ponětí o tom, kolik lidí se takto setkává a vede podobný život.“

Jednou z postav, které hrají ve filmu samy sebe, je Bob Wells, který se dnes těší velkému počtu příznivců díky sérii na YouTubu a knize How To Live In a Car, Van or RV (Jak žít v autě, dodávce nebo karavanu).

„Udělal jsem všechno, co mi společnost kázala, sehnal si práci, oženil se, měl děti, koupil dům… a nikdy jsem nebyl šťastný,“ vzpomíná Wells. „A teď jsem najednou dělal úplný opak toho, co se ode mě očekávalo, a poprvé v životě jsem šťastný byl.“

Když pak zjistil, že lidí na cestách je mnoho a rádi by se setkávali, začal od roku 2011 pořádat akci Rubber Tramp Rendezvous. „První rok se jí účastnilo čtyřicet pět lidí. Loni to bylo minimálně osm nebo deset tisíc. V poušti se takové množství lidí špatně počítá.“

McDormandová, která už má Oscary za Fargo a Tři billboardy kousek za Ebingem a nyní je znovu nominovaná za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, původně chtěla být jen producentkou. Režisérka ji ale naštěstí přesvědčila.

„Domnívala jsem se, že bude dost obtížné získat diváky. V téhle zemi se na starší lidi společnost dívá přes prsty, existují tu předsudky proti příběhům o starších lidech a lidech na okraji společnosti. Takže jsem si říkala, že pokud by Frances s přijetím role souhlasila, mohli bychom na to přirozeným způsobem upozornit. Z mého pohledu šlo tedy o velice pragmatickou volbu,“ řekla.

Herci s nomády

McDormandová jako Fren pracovala bok po boku se skutečnými zaměstnanci centra společnosti Amazon, v cukrovaru při zpracování řepy nebo v restauraci u turistické atrakce a dělala také instruktorku v národním parku.

„Samozřejmě jsem neodpracovala kompletní směny, ale snažili jsme se navodit dojem skutečné práce a jejích důsledků: fyzické náročnosti a problémů, se kterými se starší člověk v takové pozici setkává. Ale také radosti z práce a ze života v přírodě,“ řekla.

Ve filmu hrají jen dva herci, vedle McDormandové ztvárnil David Strathairn muže, s nímž se Fren úzce spřátelí.

Další postavy jsou obsazeny neherci. A jejich vzájemné propojení do uceleného tvaru představuje skvělý výkon jak režisérky, tak obou profesionálních herců.

Země nomádů je připravena do české distribuce na 29. dubna, tedy bezprostředně po vyhlášení Oscarů. Pokud to nařízení dovolí, mají se diváci na co těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám