Hlavní obsah

Největší popový hit historie: ABBA, Prince či Queen?

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo nahrál největší popový hit v historii? ABBA, Prince, Queen, nebo Michael Jackson? Rozhodněte to sami. Novinky nabízejí tipy na nejvýznamnější milníky historie v kategorii světový pop-soul-funk. Každý čtenář může nominovat další hity a za týden začne hlasování v anketě (nepište rockové skladby, budou mít samostatnou anketu!).

Článek

ABBA: Dancing Queen

Blyštivá disko-koule se točí u stropu, rytmus ovládá tančící dav a nad tím vším se klenou vysoké a slaďoučké vokály dvou zpěvaček. Střední proud dovedený k naprosté dokonalosti.

Beach Boys: Barbara Ann

Surfující hoši z Kalifornie kdysi pobláznili celý svět a od té doby je nelze vynechat v žádné encyklopedii populární hudby. Jejich vícehlasy byly dokonalé, melodie prozářené sluncem.

Bee Gees: Stayin' Alive

Velký diskotékový hit, který vyvolává mnoho otázek. Např. jak může dospělý chlap zpívat tak vysoko?

James Brown: I Got You (I feel Good)

Foto: Archiv Právo

Brownův vzkřek "I feel good" a následující dechový motiv je dnes jakýmsi symbolem funku. Skladba obsahuje obrovskou nálož energie a nikdo ji nikdy nezazpívá tak jako starý kmotr Brown.

Depeche Mode: Personal Jesus

Temnou skladbu Personal Jesus uznávají i lidé, kteří "depešáky" neposlouchají. Excelentní spojení synthipopu a kytar fascinuje dodnes, stejně jako tajemný text, umožňující různé interpretace.

Earth, Wind Fire: September

Foto: Sony Music

Klasická disko vypalovačka z dob, kdy byla auta tak dlouhá, že se nedala zaparkovat a afro-účesy tak široké, že nešlo projít dveřmi. "Bá-de-yáá" - září 1978 muselo být hodně funky.

Roberta Flack: Killing me Softly

Tak tohle je opravdu nezapomenutelný R´n´B "doják". Desítky zpěváků se ho pokusily předělat, ale málokdo byl úspěšný (dobře to vyšlo Fugees). Ironií osudu je, že životní hit Roberty Flack složila folkařka, kterou už dnes skoro nikdo nezná - jmenovala se Lori Lieberman.

[Audio ukázka - Roberta Flack]

[Audio ukázka - Lori Lieberman]

Aretha Franklin: Respect

Foto: Sony Music

Naprostá lahůdka, rtuťovitá, temperamentní muzika s křišťálovým vokálem legendární Arethy. Často se zmiňuje pasáž se skandováním R-E-S-P-E-C-T, při které běhá mráz po zádech. Píseň zazněla v několika filmech, najdete ji např. i na soundtracku Forresta Gumpa.

Marvin Gaye: Let´s get it on

Nejryzejší soulová balada nabitá sexuální energií k prasknutí. Gaeyho vzkřeky a jemně plačící kytara pohnou i tím největším cynikem.

Whitney Houston: I will always love you

Slabší povahy sáhnou po kapesníčku. Nejúspěšnější singl, který kdy Whitney natočila, je velmi dojemný a v referénu jde zpěvačka doslova na hranice možností.

Michael Jackson: Billie Jean

Foto: www.mjmusical.com

Pro takovou basovou linku, jako má píseň Billie Jean, by se jistě upsal ďáblu leckterý muzikant. Geniální dupavou skladbu nahrál Jackson v roce 1983, tehdy byl ještě v kondici a nikdo by nehádal, že skončí tak špatně.

Madonna: Like a Virgin

Asi nejlepší písnička, kterou kdy Madonna natočila - svou aktuální deskou to asi těžko změní. Zvuk nahrávky je typický pro osmdesátá léta, a tak působí např. ve srovnání s Princem trochu nemoderně, ale stále je celkem chytlavá.

Freddie Mercury a Monserrat Caballé: Barcelona

Foto: Queenonline.com

Freddie Mercury vždy tíhnul k popu i opeře. Na této nahrávce popustil uzdu fantazii a spolu s operní divou si zařádil v jemných piánko rozjezdech i v bombastickém finále. Strhující a originální počin na hranici žánrů.

Sinead O´Connor: Nothing compares 2 U

Tahle písnička je původně od Prince, ale Sinead O´Connor ji nazpívala geniálně. Výborně vyhovuje jejímu jemnému, posmutnělému hlasu. Silný je refrén v závěru písně, když přechází do velmi vysokého, jakoby plačtivého "no-thing-compares".

Prince: Purple Rain

Foto: Warner Music

Prince - záhadný, extravagantní, šedá eminence pop kultury. Balada Purple Rain patří k jeho klidnějším kouskům, žádný lámaný rytmus ani divoké výjezdy funky dechů se nekonají. Jen naléhavý, jakoby plačtivý zpěv a kytarová ekvilibristika.

Queen: Kind of Magic

Božský zpěv Fredieho Mercuryho, dokonalá basa Johna Deacona, kytara Briana Maye. Uklidňující, zasněné, krásné.

Ike Tina Turner: River Deep Mountain High

Pravděpodobně nejvíce sexy zpěvačka americké pop music v tomto klasickém hitu exceluje. Nejsilnější moment se nachází uprostřed písně, kdy je chvíli slyšet jen basa a bicí, polehoučku se přidává tlumený hlas a pak vše přechází do explozivního finále.

Stevie Wonder: I Just Called to Say I love You

Stevie Wonder je mnohem větší hvězdou v USA než u nás, ale tuto píseň určitě znáte. Nesmírně pohodová, jakoby líná hitovka s nádhernou melodií inspiruje posluchače k tomu, aby se naložil do horké vany, udělal si kafe a někomu zavolal - jen tak.

Své tipy na nejlepší zahraniční popovou píseň můžete posílat na mail: novinkypisen@seznam.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám