Hlavní obsah

Největší Lustigova radost byla, že je mír

Vlny štěstí Arnošta Lustiga (Euromedia Group, 304 stran) je název svazku reportáží tohoto spisovatele, tehdy ovšem redaktora Čs. rozhlasu, které vytvořil nebo potom poskytl už jako renomovaný autor.

Foto: Euromedia Group

Obal knihy

Článek

V listopadu 1948 nastoupil do zpravodajské redakce a v rozhlasu působil až do roku 1958, kdy přešel do redakce Mladého světa.

Víc než hodnotit jeho myšlenky stojí za to je připomenout. Málokdo z lidí působících v médiích do roku 1968, kdy Lustig emigroval, totiž nemusel radikálně měnit své názory.

„Chtěli jsme jiný svět,“ řekl v rozhovoru v únoru 1968. „Já bych začal od konce války, kdy lidé v mém věku a samozřejmě já sám taky byli velice zklamáni světem, který byl. Byl to svět, který se pral, svět nacionalismu, vražd, svět nespravedlnosti.“

„Pravda pro mě má ohromnou sílu,“ svěřil se rozhlasu v prosinci 1989. „Bez pravdy bych byl strašlivě chudý, zatímco s pravdou můžu být jinak chudý, ale zároveň ohromně bohatý.“

„Jsem proti každé nespravedlnosti, ať se týká kohokoliv, včetně Němců. Čili teror, nespravedlnost, loupeže neschvaluju. Ale odsun Němců schvaluju,“ řekl v rozhovoru v roce 2002.

„Němci, sudetští Němci se podíleli na přípravách k vyhubení českého národa. Co chcete od tohoto národa? Aby to odpustil?“ A dodal: „Hezké to nebylo. Ale copak byla druhá světová válka hezká?“

„Solženicyn říká, že nejhnusnějším zločinem komunismu bylo, že nastolil vládu lži. Pamatuju si, jak jsme měli v roce 1967 sjezd svazu spisovatelů a dohodli jsme se na něčem, že to bude A, a příští den Rudé právo napsalo B a rozšířilo tu lež mezi miliony lidí,“ vracel se do minulosti.

„Já vám řeknu, že největší radost mám z toho, že je už šedesát let mír, že není válka. To je vám tak krásný pocit, že nic víc nepotřebuju. Mně dělá tak dobře, že je mír,“ zaznělo v pořadu věnovaném v roce 2012 jemu i kamarádovi Bohumilu Hrabalovi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám