Hlavní obsah

Nejen o české komunitě v Miami

Právo, František Cinger

Se svou šestou knížkou se přihlásil floridský lékař Jiří Lamberk. Nazval ji O neplechách v Miami (XYZ, 120 stan, 179 Kč) a vrátil se v ní k úplným začátkům svého exilového působení.

Foto: nakladatelství XYZ

Obal nové knížky Jiřího Lamberka.

Článek

Absolvent Univerzity Karlovy působil chvíli v nemocnici v Českém Brodě, ale na začátku 80. let minulého století se rozhodl pro emigraci. Popisuje úvodní galeje na univerzitě v Miami, kde ukončil sekundařinu i studium pro něj nového oboru – anesteziologie. Po tři roky vždy po práci a studiu padl do postele a už ho budilo řinčení budíku, aby zase vstal a šel vydělávat do nemocnice. Jako mladý muž se však rozhlížel kolem sebe. A s postupujícím časem a respektem okolí k jeho působení v North Miami General Hospital se seznamoval s lidmi kolem.

S darem osobní empatie i se schopností laskavě vystihnout hlavní rysy každé osobnosti nabízí čtenáři mozaiku osobností české, tehdy exilové komunity spolu s pestrou národnostní směsicí lidí, s nimiž se potkával v nemocnici i v domě, kde bydlel. Lamberka nejvíc zajímá často nevyzpytatelné jednání okolních přátel i lidí nemilých, s nimiž mu však bylo dáno spolupracovat.

Je to laskavé vyprávění, jak je čtenář u autora zvyklý.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám