Hlavní obsah

Něco mi vrtá v hlavě, takže s ní netočím. Kafkova socha v Praze prochází po devíti letech generální rekonstrukcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 1

V uplynulých dnech začala rozsáhlá oprava pohyblivé sochy znázorňující hlavu Franze Kafky, která je umístěná poblíž pražské Národní třídy. Deset a půl metru vysoká busta od výtvarníka Davida Černého bude postupně rozebrána a projde generální rekonstrukcí, jež byla podle servisní firmy zcela nutná. Hotovo by prý mělo být do konce letošního roku, práce vyjdou na miliony.

Oprava Kafkovy hlavyVideo: Novinky

 
Článek

Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná vedle obchodního centra u stanice metra Národní třída, absolvuje v následujících měsících kompletní revitalizaci, proto je nyní celá zakrytá a postupně ji pracovníci servisní firmy rozebírají.

Všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik měsíců a zahrnuje rovněž instalaci modernějšího otočného systému používaného mimo jiné ve větrných elektrárnách.

Foto: Novinky

Socha je momentálně zakrytá a obehnaná bezpečnostními zábranami

Otáčení hlavy se redukovalo

„Kompletní rekonstrukci tohoto uměleckého unikátu jsme zvažovali již delší dobu. Socha se původně otáčela nepřetržitě celý den, kvůli rychlému opotřebování jednotlivých komponentů jsme však dobu provozu museli v minulosti několikrát redukovat,“ sdělil Novinkám Alex Černý, ředitel firmy Deus Automation , která provádí servis.

Golem, ale i Kafka lákají do „židovské” Prahy stále velké množství návštěvníků

Tipy na výlety

Na sochu, která je svým způsobem spíše strojem, nainstaluje firma nový rotační mechanismus. „Slibujeme si od něho vyšší životnost ložisek a snadnější údržbu,“ řekl František Šlapák, manažer společnosti CPI Property Group, která je vlastníkem sochy stejně jako přilehlého obchodního domu.

Foto: Novinky

Socha je vlastně strojem, který pohání 21 motorových modulů a 1 kilometr kabelů. Jedná se o kinetické umění.

„Hlava Franze Kafky patří mezi nejvyhledávanější veřejně přístupná umělecká díla v Praze a uděláme vše pro to, aby oprava proběhla co nejrychleji a tato neodmyslitelná součást tohoto místa fungovala bezporuchově minimálně dalších 15 let,“ dodal.

Dílo se postupně rozebere na součástky a z místa odveze. Kvůli zajištění maximální bezpečnosti veřejnosti i mechaniků bude prostor zakryt ochrannou plachtou a jednotlivá patra se budou demontovat pomocí jeřábu shora.

Foto: Novinky

Socha je složená z 42 nezávisle otočných pater.

„Každá generální rekonstrukce je výzva. Pokud ale nenastanou neočekávané komplikace, věříme, že socha bude opět k dispozici turistům i příznivcům moderního umění ještě letos,“ upřesnil František Šlapák.

Čas má ale firma až do konce dubna roku 2024, kdy je oficiální termín ukončení opravy.

„Národku“ zdobí již 9 let

Pohyblivá busta Franze Kafky je vysoká 10,6 metru a váží 39 tun. Je umístěná před obchodním centrem Quadrio, kde byla slavnostně odhalena 31. října 2014. Majitel za ni tehdy zaplatil 30 milionů korun. Cena rekonstrukce by měla vyjít na přibližně polovinu pořizovací ceny.

Foto: CPI Property Group

Socha před nákupním centrem Quadrio

Stávající konstrukce využívá řešení známé z průmyslové automatizace a robotizace – uvnitř sochy se nachází 42 servopohonů a téměř kilometr kabelů. Zajímavostí je, že se nerezové panely otáčejí nezávisle na sobě, díky čemuž mohou kolemjdoucí obdivovat tvář proslulého spisovatele v rozmanitých grimasách.

„Já myslím, že je to hezký, český, národní, na tý Národní, ten Němec,“ řekl při odhalení sochy její autor David Černý a dodal, že je hezké, že Kafka pracoval hned pár metrů od dnešní sochy ve spořitelně.

Anketa

Líbí se vám otočná hlava Franze Kafky v Praze?
Ano, velmi se mi líbí
80,7 %
Socha mě za celou dobu neoslovila
10,1 %
Ne, nelíbí se mi
9,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 404 čtenářů.

Absurdní, divoké i veselé. Cirk La Putyka spojuje Kafkův svět s novým cirkusem

Kultura

Obří plastiky genitálií i skládačka z Ježíšova těla. V bývalém lihovaru na pražském Smíchově vznikla galerie Davida Černého

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám