Hlavní obsah

Neapol v rukách dětské mafie

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roberto Saviano (1979) je italský novinář a spisovatel, který už stačil dosáhnout solidního světového věhlasu zvláště díky svým poučeným thrillerům ze světa neapolské mafie. Kvůli nim se mu ovšem dostalo i výhrůžek smrtí právě ze strany popisovaných kruhů.

Foto: ČTK

Roberto Saviano

Článek

Jeho román Piraně z roku 2016, právě vydaný v audioknižní podobě, odhaluje ještě další a otřesnější podobu organizovaného zločinu na jihu Itálie. Jeho ústředními „hrdiny“ jsou teenageři v čele s patnáctiletým Nicolasem Fiorillou, kteří se rozhodnou založit vlastní gang, paranzu.

Zdánlivě slušné děti ze středostavovských rodin znají okolní svět především z akčních thrillerů a her, jsou oproštěny od jakékoli morálky a násilí včetně vražd je pro ně pouhou hrou a stupněm k vysněnému cíli. Cíli, kterým je pocit moci a dostatek peněz k bezuzdnému rozhazování. Ne všichni se však dožijí dospělosti, protože neustálý boj o pozice a prostor v obchodu s drogami si vybírá svou daň.

Zemřel fotograf Pavel Vácha

Kultura

Posluchač se v jedenáctihodinové audioknize dostává do skutečně šokujícího prostředí, v němž tradiční principy v podstatě nefungují. Svým způsobem je překvapující i laxnost policie a rezignace rodičů, kteří v mladistvých kriminálnících stále vidí především milovaná nezletilá dítka.

Zemřel autor sochy býka na Wall Street

Kultura

Audiokniha zaslouží hned několik výrazných pochval. Ty začínají překladem Alice Flemrové, která mistrně pracuje se slangem a výrazivem dobových teenagerů včetně trendy slov a vulgarit. V režii Michala Bureše je pak báječný výkon Václava Neužila, který nadmíru pestře oživuje plejádu svébytných a deformovaných postav.

Celek pak doplňuje nadprůměrná hudební složka z pera Ondřeje Brouska s hostujícím zpěvákem Matějem Ruppertem. Zahrnuje přesvědčivě škálu nálad od tragických momentů až po agresivitu v duchu aktuálních módních trendů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám