Hlavní obsah

Zemřel autor sochy býka na Wall Street

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Ve věku 80 let zemřel italský umělec Arturo Di Modica. Jeho nejznámějším dílem je zřejmě bronzová socha býka Charging Bull stojící nedaleko budovy americké burzy na Wall Street, která se stala symbolem manhattanského finančního centra a jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí New Yorku. Informoval o tom zpravodajský server usdaynews.com, podle kterého úmrtí oznámila na twitteru Di Modikova sestřenice Diva Agata.

Foto: ČTK

Arturo Di Modica se svojí nejslavnější plastikou, býkem z Wall Street

Článek

Arturo Di Modica se narodil na Sicílii. Jeho otec nechtěl, aby se stal umělcem, proto odešel v 18 letech do Florencie, aby si splnil svůj sen. V 70. letech se přestěhoval do Spojených států, kde dosáhl úspěchu a cítil se být Americe zavázán.

Podle italského listu La Repubblica Di Modica několik let bojoval s rakovinou, ale pokračoval v práci. Naposledy se věnoval gigantické bronzové soše zobrazující dvojici vzpínajících se koňů nazvanou Horses of Ippari, která byla určena pro jeho rodném městě na Sicílii jako největší evropská socha.

Bronzovou sochu Charging Bull umístil Di Modica nelegálně před budovu newyorské burzy cenných papírů v roce 1989. Býk měl být symbolem agresivního finančního optimismu a prosperity a měl připomínat krach na burze v roce 1987. Město nechalo nejprve sochu odstranit, obyvatelé si však vynutili její vrácení. Nově ale byla umístěna v parku Bowling Green vedle Broadwaye. Její výrobou strávil Di Modica dva roky a náklady ve výši 350.000 USD (7,5 milionu Kč) celé hradil sám. Socha je vysoká 3,4 metru, dlouhá 4,9 metru a váží 3200 kilogramů.

Di Modica později vytvořit množství variací na newyorského útočícího býka, které byly prodány soukromým sběratelům. V roce 2010 se podobné sochy dočkala také Šanghaj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám