Hlavní obsah

Zemřel fotograf Pavel Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 80 let zemřel po krátké nemoci fotograf Pavel Vácha. ČTK dnes o úmrtí s odkazem na rodinu informoval publicista Karel Hvížďala. Vácha se věnoval portrétní fotografii, fotil ale i sport, divadlo či reportáže z hudebního prostředí.

Foto: ČTK

Fotograf Pavel Vácha

Článek

Rodina se s Pavlem Váchou rozloučila vzhledem k opatřením proti koronaviru v úzkém kruhu. Pokud situace dovolí, plánuje rodina setkání 11. června u příležitosti Váchových nedožitých 81. narozenin a výstavy jeho fotografií v Café Jericho v Praze 1.

Pavel Vácha se narodil 11. června 1940, zemřel letos 12. února. Absolvoval na pražské FAMU v roce 1968 obor umělecká fotografie a už za studia sbíral zkušenosti spoluprací s mnoha časopisy. Po absolutoriu pracoval jako volný výtvarník. Jeho fotografe jsou na mnoha desítkách gramofonových obalů a dalších nosičů, v odborných a vědeckých publikacích.

Je autorem několika obrazových monografií (Praha, Brno, Krkonoše, Telč, Jazz mezi tanky a klíči). Dokumentoval také vznik několika filmů a zabýval se i divadelní fotografií. Uspořádal přes čtyři desítky autorských výstav doma i v zahraničí a jeho fotografie jsou ve sbírkách domácích i zahraničních muzeí, galerií i soukromých kolekcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám