Hlavní obsah

Návrat FFFILMU (a krále)

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

No řekněte: Mohli jste si myslet, že dnešní FFFILM bude o něčem jiném, než o třetím PÁNOVI PRSTENŮ? Mohli? Mohli? Nemohli! Ale chybělo jen málo a ještě dnes bych ho neviděl! Ale k věci...

Foto: Martin Stecher

Ilustračka z předchozího ročníku

Článek

Kdysi jsem se v internetové diskusi dočetl, že "Fuka je zaujatý proti Matrixu", protože jsem dvojku ohodnotil pouze 80 procenty (bylo to dlouho předtím, než jsem trojku ohodnotil 60 procenty). Protože fanoušci Pána prstenů jsou jistě přinejmenším stejně militantní jako fanoušci Matrixu,  bych úvodem rád jasně a zřetelně napsal:

PÁN PRSTENŮ: NÁVRAT KRÁLE je výborý film, na který byste určitě měli jít, a dávám mu 100 procent.

Předpokládám, že naprostá většina z vás viděla první dva díly a nemá smysl jim vysvětlovat, v čem všem byly úžasné. Budu se proto věnovat převážně rozdílům mezi nimi a třetím dílem.

Je nejdelší. Má přibližně 3 hodiny a 20 minut a nemá přestávku, takže koupit si v multikinu před začátkem filmu Colu je značně riskantní počin, pokud jste správný fanoušek a chcete film vidět celý.

Je nejepičtější. T.j. je v něm nejvíce bitev a nejvíce bojovníků v oněch bitvách. S tím souvisí následující:

Je nejtrikovější (je v něm prý přibližně tolik trikových scén jako v prvních dvou dílech dohromady).

Je dějově nejhustší. Knižní předloha je pochopitelně strašlivě obsáhlá a první dva filmy byly téměř geniální (mimo jiné) v tom, jak dokázaly knihu "vypreparovat" a nechat z ní ve filmu vlastně jen dost malou část děje - ale přesto zachovat její atmosféru.

U třetího filmu je tato "preparace" nejméně vydařená a musím se přiznat, že mi některé věci nebyly úplně jasné, například: [POZOR, SPOILERY AŽ DO KONCE ODSTAVCE!] V polovině filmu jdou Frodo a spol. v podzemí kolem nějakého zeleně svítícího "Města mrtvých". Žádné mrtvé neuvidí, z města vypochoduje armáda skřetů. O hodně později přijdou Aragorn a spol do podzemí do "Města mrtvých", které vypadá o dost jinak a sídlí tu duchové (také zeleně svítící). Řekl bych, že to byla dvě různá "Města mrtvých" (nebo jedno z nich byla "Hora mrtvých"?), ale každopádně mi to nebylo úplně jasné. Nebo: Úplně na konci, v epilogu, odjíždí stařičký Bilbo (dosti trapně namaskovaný jako Salieri v AMADEOVI) s elfy na jejich bájný ostrov, Frodo najednou řekne, že jede s nimi, ostatní hobiti uroní slzu, nikdo se na nic neptá a Frodo skutečně odjede. Opravdu jsem nepochopil proč odjede, když předtím celé tři díly mluví o tom, jak se těší, až se konečně vrátí do Kraje. Že by tolik miloval Bilba? A do třetice: Ve trojce vůbec není Saruman. Pár slovy je zmíněno, že se schovává ve své věži, Gandalf naznačí něco jako "o toho se postarám já", ale nevidíme to a nedozvíme se, co se stalo. Vzhledem k tomu, že předchozích 6 hodin trilogie byl Saruman něco jako "skoro hlavní padouch", je to trochu bizarní.

[KONEC SPOILERŮ] Pokud argumentujete, že kdybych si pamatoval knižní předlohu, připadalo by mi to všechno logičtější, můžete mít pravdu. Ale první dva filmy se mi líbily právě tím, že jsem měl v ději celkem jasno a všechno mi to do sebe zapadalo, aniž bych si pamatoval detaily z knih.

Další možný argument spočívá v tom, že to všechno bude jasnější na DVD. První dva filmy vyšly na DVD v prodloužených "speciálních edicích", které dávají jejich ději mnohem lepší logiku a soudržnost. Nejinak to zcela jistě bude s trojkou. Tento argument beru, ale nemůžu si pomoct a v kině bych se cítil trošičku podvedený.

Další věc souvisí s tou epičnosti a trikovitostí: Dost nepříjemně mě překvapily triky, jejichž kvalita mi přišla nic-moc. Prosím rozlišovat mezi "nic-moc" kvalitou triků v "Létajícím Čestmírovi" a "nic-moc" kvalitou triků v NÁVRATU KRÁLE. Ale třeba takový Glum mi připadal podstatně počítačovější a videohernější, než ve dvojce. Stejně tak některé další záběry, ve kterých byli počítačem animovaní virtuální herci. Možná to bylo tím objemem triků, nebyly čas a peníze, nebo něco podobného...

A když už jsem u těch stížností, nebyl jsem zcela spokojen s některými ačními scénami, které byly už trochu moc v rozporu se zdravým rozumem a vypadaly spíš jako něco z Indiany Jonese než z mystické megatrilogie (tím nemyslím ani tak scénu "elf na slonu", jako spíš scény "ven ze sopky" nebo "skok hluboký, styl Palach").

Každopádně, než začnete někde šířit, že "Fukovi se nelíbil NÁVRAT KRÁLE", ještě jednou si přečtěte tohle:

PÁN PRSTENŮ: NÁVRAT KRÁLE je výborý film, na který byste určitě měli jít, a dávám mu 100 procent.

Koneckonců, režisér BAD TASTE - VESMÍRNÝCH KANIBALŮ nemůže natočit špatný film...

Premiéry týdne

Kromě NÁVRATU KRÁLE má premiéru ještě francouzská komedie KDO ZABIL PAMELU ROSE?, která je prý velice špatná. Také mají premiéru Bertolucciho SNÍLCI, o kterých jsem omylem psal už před týdnem (pardon).

Ve zkratce...

Byla odložena na neurčito (nebo spíš úplně zrušena) česká premiéra westernu Rona Howarda s Cate Blanchettovou a Tommy Lee Jonesem MISSING.

Jako kdyby pro rok 2004 nestačila jedna zombie komedie... Podívejte se, co dokončují v Británii:

Ve věku digitálních efektů, které na vás koukají z každého kouta, potěší tato reklama na automobily Honda. Je to opravdu jeden nepřerušovaný záběr bez jediného triku. Museli to zkoušet vce než šestsetkrát, než se jim to povedlo tak, jak chtěli!

Konečně byly zprovozněny stránky filmového časopisu Premiere a já jakožte externí spolupracovník konkurenčního magazínu hledal něco, co bych na nich mohl zkritizovat. :) Nakonec jsem našel! Všimli jste si snad, že by měl 25. prosince 2003 českou premiéru tento film?

Plán americké Filmová akademie s rozesíláním speciálně kódovaných oscarových filmů akademikům se příliš neosvědčil. Kopie nejnovější komedie s Jackem Nicholsonem a Diane Keatonovu se objevila na internetu a Akademii příliš nepomůže, že díky kódování zjistili, kdo ji ukradl. Pikantní je, že "pachatelem" je 69letý herec jménem Carmine Caridi, hrající dosud především mafiány.

Za pár dní začíná Febiofest. Doporučuji sledovat updaty programu.

Anketa

Chystáte se do kina na Návrat krále?
Ano, během prvního týdne
50,4 %
Ano, ale později
31,7 %
Ne
17,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM v podsvětí

Tento týden sliboval mnohé: Vlkodlaky, upíry, střelbou, krev, atd... UNDERWORLD je tu a vy si můžete přečíst, jak dopadl. Plus další film Clinta Eastwooda...

Vzácně vydařený FFFILM

Tento týden se z filmového hlediska skutečně vydařil, protože se dočkáme nejen výjimečného francouzského animovaného filmu, ale také ne-zcela-akční...

Mazaný FFFILM

Dnes napravím rest z minula (a vůbec své resty, co se českých filmů týče) a podělím se s vámi o své subjektivní důvody, proč Tomáš Hanák jako Phil Marlowe...

Výběr článků

Načítám